Een bronzen beeld voor de Rijks Universiteit Groningen

     door Henk Alberts

 
In 2014 vierde de RUG, de Rijks Universiteit Groningen haar 400-jarig bestaan. En in de stad Groningen waren er een groot aantal evenementen om dat te vieren.

Ook in 2014 werd er van 21 t/m 30 december, traditioneel in de kerstperiode, voor het 52e achtereenvolgende jaar een Internationaal Schaaktoernooi gehouden. Dit traditionele toernooi begon in 1963 als het Europees Jeugdkampioenschap en groeide met een aantal ups- en downs uit tot het huidige Schaakfestival Groningen. (In 2001 had de Motiefgroep Schaken nog de najaarscontactdag tijdens het Europees Kampioenschap in Groningen gepland, maar helaas moest dat EK door tegenwerkingen van de FIDE geschrapt worden en ging ook die contactdag in Groningen niet door.) Het jaarlijkse toernooi heeft verschillende locaties gekend, heel lang werd het in de Martinihal gehouden, daarna een aantal jaren in de Harmonie en nu sinds 2008 in het Sportcentrum van de RUG in de wijk Groningen – Paddepoel.

En wat in 1963 begon als het Europees Jeugdkampioenschap, met o.a. de latere wereldkampioen Anatoly Karpov als winnaar, is heden en dagen geëvolueerd tot een groot internationaal Schaakfestival waar plaats is voor zowel internationale grootmeesters als club- en huisschakers van alle leeftijden. Wel is de nadruk op jeugd altijd blijven bestaan en dat is terug te zien in de deelname van vele Nederlandse jeugdkampioenen en andere nationale talenten, die onder begeleiding van de KNSB elk jaar hun intrek nemen op het ‘schaakschip De Mars’, gelegen in de Westerhaven in Groningen. De editie in 2014 kende bovendien 2 bijzondere tweekampen, namelijk Anna Haast tegen Elisabeth Paehtz (2-4) en Dimitri Reinderman tegen Groninger jeugdtalent Jordan van Foreest (3,5-2,5).

Om de jarenlange vruchtbare samenwerking tussen het Schaakfestival/Schaakstad Groningen en de Rijksuniversiteit te onderstrepen werd op 18 december, tijdens de openingsceremonie van Schaakfestival Groningen 2014, door toernooidirecteur Jan Colly een geschenk in de vorm van een bronzen beeldje aan het College van Bestuur van de jarige Rijks Universiteit Groningen aangeboden. Het beeld is bedoeld als cadeau voor de Rijksuniversiteit, die sinds jaar en dag het traditionele schaakfestival Groningen ondersteunt, een ambassadeur is voor de schaaksport en in 2014 het lustrum viert vanwege het 400 jarig bestaan.

 

Het kunstwerk werd mogelijk gemaakt door middel van crowdfundingproject met de titel ‘Reeds 400 jaar een combinatie.’ initiatiefnemer van dit project was Jan Colly, gedurende vele jaren voorzitter van stichting Schaakstad Groningen en organisator van het Schaakfestival Groningen. Schakers en andere geďnteresseerden konden (en kunnen) vanaf begin september 2014 via de website www.voordekunst.nl  door middel van een financiële bijdrage hun naam aan dit kunstwerk verbinden.

Reeds op 14 november kon initiatiefnemer Jan Colly melden dat ruim 80 % van het streefbedrag van € 9000,- bereikt was en dat daarmee de financiering voor het vervaardigen van het bronzen beeld zeker gesteld was.

Het bronzen beeld kreeg de titel ‘reeds 400 jaar een combinatie’ en werd vervaardigd door de beeldhouwer Peter de Leeuwe. Het beeld verbeeldt de verbondenheid tussen de stad Groningen “city of talent” en schaakspel met de 400 jarige Rijks Universiteit Groningen. Het paard ( symbool voor Groningen) lijkt vrolijk en in beweging, kenmerkend voor een dynamische stad. Als voorbeeld voor het bronzen beeld diende een Staunton-schaakpaard. Een Staunton-schaakpaard, zoals gebruikt werd in de schaakspelen bij het beroemde Staunton Schaaktoernooi Groningen 1948.

 

Er zijn ook replica’s van het beeld vervaardigd. Deze replica’s, vervaardigd van neoliet, kosten € 75,- per stuk.

Meer informatie hierover is te verkrijgen bij initiatiefnemer Jan Colly, onder jancolly@gmail.com

   

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Peter de Leeuwe is een bekende beeldhouwer en schilder, die zich laat inspireren door het schaakspel.

 

Leden van de Motiefgroep Schaken kennen zijn beeld ‘Alice versus de Koning.’ Het beeld geplaatst voor het clubgebouw van de Schaakvereniging SV En Passant in Bunschoten-Spakenburg. De locatie waar de Motiefgroep Schaken zowel de Voorjaarscontactdag 2004 als de Voorjaarscontactdag 2011 heeft gehouden.

 

Verder maakte Peter de Leeuwe, zelf een actief schaker, nog diverse andere schaaksculpturen, gebaseerd op schaaktermen. De Paardvork, de Vrijpion en de Haastige wandelkoning zijn enkele van zijn schaaksculpturen.

Zie daarvoor de tentoonstelling Woerden 2009, waar deze schaaksculpturen voor het eerst geďntroduceerd werden.