Zeer geslaagde contactdag in Bunschoten – Spakenburg

 

 

Op zaterdag 16 april werd in Bunschoten – Spakenburg de voorjaars-contactdag van de Motiefgroep Schaken gehouden. Dit gebeurde in het denksportcentrum ‘En Passant’  waar de plaatselijke schaakvereniging met dezelfde naam haar onderkomen heeft. Omdat we hier in 2004 ook reeds een contactdag organiseerden wisten we dat het een prachtige gelegenheid was, op een mooie locatie met een ruime parkeer-gelegenheid.

Op de eerste verdieping hadden twee zalen ter beschikking zodat er voldoende ruimte was voor de leden om hun spullen uit te stallen, te ruilen, te kopen, te verkopen of te praten over hun gezamenlijke verzamelhobby. Op de begane grond was een bar aanwezig waar men drank, broodjes en andere versnaperingen kon kopen. Kortom, voor de aanwezigen was er meer dan voldoende te zien en te doen.

In een van de zalen werd de gehele dag een tentoonstelling ingericht van schaakborden/-stukken die verband hielden met de presentatie die Klaus Bodlaender gaf betreffende ‘Historische Schaakvarianten’. Heeft u ooit gehoord van b.v.: Cirkel schaak, Boeren schaak, Koerier schaak, Vier seizoenen schaak, Chaturanga ? en er zijn nog vele andere varianten.

Om ca. 11.30 uur begon een lezing door Leo Hovestadt over het ontstaan, de uitleg van de spelregels en enkele voorbeelden van situaties in een moderne schaakvariant: het ‘Raindropchess’. In Schaakkoerier 111 staat een artikel met een meer uitgebreide omschrijving. De steekwoorden bij dit spel zijn: recent ontwikkeld, reeds te koop, kinderen vinden het eenvoudig, kansfactor aanwezig maar ….. bij het spelen van oefenpartij bleek toch ook dat het (schaak)denkwerk uiteindelijk een belangrijke rol speelt.

 

Na een korte pauze i.v.m. de lunch werd door Bas de Haas de analyse gepresenteerd van twee schaakproblemen: “Het Schaakprobleem 75 jaar Euwe – Aljechin”, zoals weergegeven in Schaakkoerier 110. Bij het probleem “E – A” was de sleutelzet: Db6 x e3. Bij het probleem “75” was de sleutelzet: Dg5 – g7.

Er waren 4 inzenders met de goede oplossingen.

Na loting kwam onze voorzitter Henk Alberts als winnaar uit de bus;

hij kreeg het boek “Het schaakprobleem” van Weenink overhandigd. De overige drie inzenders: P. du Chatinier, T. Huijzer en J. de Jong kregen een jaarboek van de Nederlanse bond van probleemvrienden.

 

Om circa 13.30 uur begon de Algemene Ledenvergadering. In de notulen kunt u lezen dat dit een geanimeerde vergadering was met veel discussie.

 

Als laatste werd om 15.00 uur weer de gebruikelijke veiling gehouden. De veilingmeester handelde de 205 kavels voortvarend af. Naast de ontvangen schriftelijke biedingen werd er door de in de zaal aanwezige leden werd enthousiast meegeboden. De commissieopbrengst van de veiling, bestemd voor de Motiefgroep, bracht ongeveer het begrote bedrag op.

Al met al een zeer geslaagde dag die, wat mij betreft, door meer deelnemers bezocht zou mogen worden.

De wegblijvers hebben beslist ongelijk gehad.     

Verslag Henny van Essen, Foto's Henk Alberts en Joris Leyten

                                                                        voor meer foto's zie:  Extra foto's  contactdag in Bunschoten – Spakenburg