Schaakexpositie in Woerden

Van 14 november 2009 tot 13 februari 2010 is er in Galerie Van Slagmaat te Woerden een tentoonstelling te zien van de beeldhouwer Peter de Leeuwe.

Peter de Leeuwe is beeldhouwer en schilder en heeft zich laten inspireren door het schaakspel.

Wij allen kennen het beeld “Alice versus de Koning” van zijn hand. Het beeld

geplaatst voor het clubgebouw van de SV En Passant in Bunschoten-Spakenburg, alwaar de Motiefgroep Schaken in 2004 haar  voorjaars-contactdag, tevens het 20 jarig jubileum van de Motiefgroep, hield.

Het maken van die sculptuur bracht Peter de Leeuwe, zelf een actief schaker, ertoe meer met het onderwerp schaken te gaan doen. Hij maakte diverse handzame schaaksculpturen, die deels gebaseerd zijn op schaaktermen. Paardvork, (afbeelding) Vrijpion en Haastige wandelkoning zijn enkele van zijn schaakfantasieën die in Woerden bekeken kunnen worden. Het werk is te koop en wordt in een gesigneerde oplage van maximaal 300 stuks vervaardigd.  

Naast het schaakwerk zijn er onder andere ook kleine sculpturen uit de serie Adam en Eva te zien. Daarnaast schilderijen in romantisch realistische stijl, bijvoorbeeld met het thema Hoed, diverse aquarellen uit Spanje en werk uit de reeks Hommage aan de Plantage, nachtschilderijen van de Amsterdamse Plantagebuurt. En ook daar komt het schaken weer om de hoek kijken. Door een verlicht venster in de Henri Polaklaan zien we een schaakbord op tafel staan.

De officiële opening van de expositie vond op zaterdag 14 november plaats. Daar opende de kunstenares Pia Sprong, wonende in Woerden en tevens lid van onze vereniging, de expositie. Pia Sprong bevroeg Peter de Leeuwe over zijn nieuwe reeks objecten.

Met veel humor namen Peter de Leeuwe en Pia Sprong ook de niet-schakende kunstliefhebbers mee in hun passie voor het schaakspel. Na een vrolijk potje blindschaken, dat eindigde in remise, verklaarde Pia de expositie officieel voor geopend.

Galerie Van Slagmaat is in Woerden te vinden aan de Leidsestraatweg 36
Openingstijden: vrijdag 10.00-18.00, zaterdag 10.00-17.00 en op afspraak.