Ger Dekker benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau

 

Afgelopen vrijdag 28 april 2007 is Ger Dekker in Deurne benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ger kreeg deze hoge koninklijke onderscheiding onder meer op basis van zijn vele verdiensten voor de schaaksport.  

Ger was hij eerder 10 jaar bestuurslid en veilingmeester van de Motiefgroep Schaken. Maar er is veel meer. Al op zijn vijftiende werd hij jeugdschaakleider van de schaakvereniging Schaakmat in Naaldwijk, alwaar hij achtereenvolgens ook actief was als lid van de propagandacommissie, oprichter en redacteur van het clubblad en als penningmeester. Zijn vader was daar het grote voorbeeld. Er bestaat in Naaldwijk dan ook een pleintje dat naar zijn vader  vernoemd is.

Zijn broer Ard is in Naaldwijk nog altijd actief bij de SV Schaakmat en was ondermeer de grote organisator van 30-jarige jubileum in 2003, met onder meer een grote tentoonstelling, een besturenschaaktoernooi en de voorjaarscontactdag 2003 van de Motiefgroep Schaken.

 

Na zijn verhuizing naar Leiden richtte Ger aldaar de schaakvereniging Op Eigen Wieken op. Deze schaakvereniging zou al  snel uitgroeien tot een van de grootste en succesvolste jeugdschaakclubs van Nederland. Naast voorzitter en jeugdleider was Ger Dekker in zijn Leidse tijd ook voorzitter van de jeugdcommissie van de Leidse schaakbond en organiseerde hij regionale clubkampioenschappen, persoonlijke kampioenschappen en schoolschaakkampioenschappen.

 

Eenmaal verhuisd naar Noord-Brabant in 1989 was Ger Dekker actief als voorzitter van schaakvereniging Deurne, redacteur, oprichter van de jeugdafdeling en van de damesschaakafdeling (zie ook het aprilnummer van Schaakmagazine), hoofd jeugdzaken van de Noord-Brabantse Schaakbond, afgevaardigde in de bondsraad en voorzitter van de Stichting Bevordering Schaaksport Brabant.

 

Vanaf 1981 vervulde hij ook allerlei functies op landelijk niveau, zoals in de organisatie van het Open NK jeugdschaken in Hengelo, het NK snelschaken en het NK Rapidschaak in Eindhoven. De Motiefgroep Schaken had bij het NK Rapidschaak haar najaarscontactdag 2006.

 

Eerder is Ger Dekker al benoemd tot erelid van OEW en tot erelid van de Schaakvereniging Deurne en in 2004 kreeg hij de Erespeld voor bijzondere verdiensten van de KNSB. 

 

Tot slot nog een - ongetwijfeld niet uitputtend - overzicht van Ger zijn vele activiteiten:

- Oprichter van Jeugdschaakclub Op Eigen Wieken in 1981

- 10 jaar bestuurslid en veilingmeester van de Motiefgroep Schaken

- 10 jaar toernooidirecteur van het NK rapid Jeugd in Eindhoven

- Jarenlang wedstrijdleider bij het Open NK jeugd in Hengelo

- Bondsraadlid namens de NBSB

- Regionaal jeugdleider van de NBSB

- voorzitter van de Stichting Bevordering Schaaksport Brabant