Schakers zwoegen             

    

Bovenstaande was de titel van een artikel in het Eindhovens dagblad. Dit artikel ging over het 12e Nederlands Rapid Kampioenschap voor de jeugd, welk toernooi op zaterdag 21 oktober in de gebouwen van de TU Eindhoven georganiseerd werd. En de najaarscontactdag van de Motiefgroep Schaken vond plaats bij dit Nederlands Rapid Kampioenschap voor de Jeugd. Bijgaande tekst weer uit het Eindhovens dagblad:

 

EINDHOVEN - Afgelopen zaterdag vond in het auditorium van de TU/e het jaarlijkse Nederlands Rapidkampioenschap voor de jeugd plaats. Dit jaar was het voor het eerst een open toernooi en daarom waren er ook schakers uit België en Duitsland.

 

Zo’n vijfhonderd deelnemers in de leeftijd van acht tot twintig jaar hebben in lange rijen gezwoegd in de hoop een prijs te bemachtigen, of zelfs een deelnameticket voor het wereldkampioenschap in Parijs. Er waren opvallend meer jongens dan meisjes. „Uit onderzoek is gebleken dat meisjes eerder afhaken, want hun interessegebied is veel breder“, zo gaf de wedstrijdleiding als verklaring. „Jongens houden hun aandacht vaker bij één ding.“

Gelijktijdig met de Nederlandse kampioenschappen vond er ook een contactdag van de landelijke Motiefgroep Schaken plaats. Allerlei verzamelitems rondom schaken uit de hele wereld werden geruild, gekocht en verkocht. Bovendien werden 180 schaakonderwerpen geveild. De opbrengst gaat naar de vereniging. Joris Leyten, bestuurslid van Motiefgroep Schaken, legt uit wat er zo leuk is aan schaken en verzamelen: „Schaken is een wereldsport, maar in elk land komt het anders tot uiting. De cultuur van een land zie je terug in de verzamelitems. Dat maakt het zo leuk.“ Joris wijst naar de tafel achter hem waarop allerlei spulletjes liggen: bierviltjes, cola blikjes, parfumflesjes, cd’s en postzegels. Ze hebben allemaal één ding gemeen: schaken.”

Op 21 oktober was de Motiefgroep Schaken namelijk met haar najaarscontactdag namelijk te gast bij het 12e Nederlands Rapid Kampioenschap voor de jeugd, georganiseerd door de Stichting Bevordering Schaaksport Brabant. Dit toernooi is één van de grootste jeugdtoernooien in Nederland.

We zaten in een vleugel van het gebouw van de TU Eindhoven, waar ook Schaakkunst” met Geert van Tongeren en Margreet Wevers, alsmede Schaken met allure” van Hans Buikema met zijn zelfgemaakte schaaktafels zaten.

Helaas zat de zaal een beetje decentraal, zodat de aanloop van de jeugdschakers en hun ouders en begeleiders toch wat tegenviel; velen zullen de zaal nooit gevonden hebben, reden ook waarom “Schaakkunst” eind van de dag toch maar naar de centrale hal verhuisde.

De opkomst was misschien wat minder dan normaal – en hier zal mogelijk ook de datum in de herfstvakantie aan bijgedragen hebben – maar de thuisblijvers hadden beslist ongelijk. Omdat we te gast waren bij een jeugdtoernooi en daar wat wilden toevoegen, waren aan deze contactdag nog een aantal elementen rond het thema Schaken en strips toegevoegd.

Zo werd er de gehele dag door een door Joris Leyten samengestelde diapresentatie over schaken en strips vertoond, en zo waren er A3-platen van schaakstrips te zien. En uiteraard waren er op de verschillende tafels (en in de veiling) de nodige schaakstrips te koop.

Tijdens de veiling was er nog een vermakelijke gebeurtenis, toen een toeschouwer naar voren stapte omdat hij ook nog wat wou aanbieden. Veilingmeester Nico van der Plas loste dit soepel op en Hans Kok werd uiteindelijk de trotse bezitter van een ‘antieke’ schaakasbak.  

Verder was er weer de gebruikelijke gelegenheid tot kopen en verkopen van niet alleen postzegels en ansichtkaarten, doch ook de meest uiteenlopende schaakcuriosa, en was er de gelegenheid tot het onder elkaar uitwisselen van allerlei nieuwe wetenswaardigheden.

En verder waren er voor de aanwezigen nog wat gratis folders van de onlangs uitgegeven Luxemburgse schaakzegel. Al met al weer een geslaagde contactdag.

De datum voor de volgend contactdag is ook reeds bekend en zal plaatsvinden op zondag 11 maart 2007 in D’n Bogerd in Druten. Dit is namelijk tijdens de opening van een nieuwe Schaakkunstexpositie (www.schaakkunst.nl).

Noteert u maar alvast deze datum en komt allen.

                                                  door  Henk Alberts