150 jarig jubileum Koninklijke Nederlandse SchaakBond in 2023
 
In mei 2023 bestaat de Koninklijke Nederlandse SchaakBond, KNSB, 150 jaar. Daarmee is de KNSB een van de oudste sportbonden van Nederland en de oudste schaakbond ter wereld. Oud, met een rijke geschiedenis, maar toch springlevend! Daarom wil de schaakbond dat groots vieren. En niet alleen met schaaktoernooien, maar ook met een aantal evenementen die de leden van de Motiefgroep Schaken zeker zullen interesseren.
Het thema van het jubileum is ‘Schaken kent geen grenzen’.
Gedurende het hele jubileumjaar 2023 zullen in het hele land allerlei activiteiten en evenementen plaatsvinden. Het hoogtepunt ligt in de jubileumweek (20-26 mei 2023). Een jubileumcommissie met daarin Ard Dekker, Jan van Os en onder leiding van KNSB-voorzitter Bianca de Jong-Muhren coördineert de verschillende evenementen.

Nog lang niet alle evenementen zijn bekend, maar hieronder alvast een greep van de (ook voor de Motiefgroepleden interessant) onderdelen:

19 januari 2023
officiële kick-off van het jubileum en invitatietoernooi tijdens Tata Steel toernooi on Tour, Johan Cruijff Arena Amsterdam.

19 januari 2023
Introductie van een schaaklied door het duo Spruijt & Opperman :  zie alhier

9 februari t/m 5 maart 2023:
Een expositie 'schaakkunst en de kunst van het schaken' te Amersfoort.

20 t/m 26 mei 2023
Jubileumweek 150 jaar KNSB met onder meer.
• Jubileumreceptie.
• Presentatie jubileumboek.
• Simultaanwedstrijden met zes (!) grootmeesters voor in totaal 150 (!) spelers.
• Jubileumtoernooi, online op Lichess (Persoonlijke Leden KNSB)

Dit jubileumboek bevat ook een artikel over de Motiefgroep schaken van de hand van Rob Spaans.

Verder zal er door PostNL een jubileumpostzegel (ontwerp nog onbekend) worden uitgegeven. Er wordt een stripboek (her)uitgegeven en er is een rondreizende mobiel jubileumexpositie, inclusief banners.

En tenslotte maakt de rondreizende Mr. X, een nog onbekende verschijning, het jubileumjaar ‘tot een spannender en verrassender evenement dan ooit tevoren’...


Zie verder ook de jubileumsite van de KNSB onder https://knsb150.nl/