150-jarig jubileum KNSB – uitgifte postzegelvelletje met 10 schaakpostzegels
 
Hoeveel (officiële) Nederlandse schaakpostzegels kunt u noemen?
Als u het niet weet. Hier vindt u het antwoord:   Overzicht Nederlandse schaakpostzegels

Maar dit jaar is het aantal Nederlandse schaakpostzegels ineens zo ongeveer verdubbeld.
Want op 31 mei werd in bij de Jubileumbijeenkomst van de KNSB in het Spoorwegmuseum in Utrecht een postzegelvelletje met maar liefst 10 (!) schaakzegels onthuld.

Het eerste velletje werd door Karin Vierwind Manager Portfoliomanagment PostNL
officieel overhandigd Eric van Breugel, Coördinator Breedteschaak KNSB.

Het postzegelvelletje wordt uitgegeven t.g.v. het 150-jarig bestaan van de KNSB. De oplage is 5000 vellen. De prijs voor een vel met 10 postzegels is € 10,10.
Het ontwerp is gemaakt door grafisch ontwerper Wout de Vringer uit Den Haag. Een leuk detail – bij deze uitreiking in het spoorwegmuseum - is dat Wout de Vringer voor PostNL in 2014 het postzegelvel 175 jaar spoorwegen in Nederland ontwierp.
 
 
De 10 verschillende zegels op het velletje vormen samen een zwevend schaakbord, de 32 stukken zijn allen aanwezig en op de zegels worden een aantal schaaktermen, namelijk röntgenschaak, dubbelschaak, en passant slaan, minorpromotie, aftrekaanval, offer, lokken en penning uitgebeeld.
Deze schaaktermen worden vervolgens in de randen van het blokje verder – in eenvoudige termen - verklaard. Een voorbeeld daarvan:
‘Aftrekaanval: je speelt een stuk dat voor een Dame, Toren of Loper staat weg, zodat er twee aanvallen ontstaan.’

De 10 verschillende postzegels zijn – onbelangrijk voor de verzamelaar – allemaal individueel voor het verzenden van brieven en andere post te gebruiken. Zo staat op iedere postzegel de waarde (1) en onderaan een vooraanzicht van een aantal losse schaakstukken. Op het velletje vormen de postzegels met de zwarte schaakstukken de bovenste rij en de zegels met de witte schaakstukken de onderste rij van het postzegelvelletje. Op die manier zijn alle 32 schaakstukken op het velletje afgebeeld op de manier zoals ze bij het begin van een schaakpartij op het bord staan opgesteld.
Verder zet op de postzegel linksboven een mannenhand met de witte dame de
zwarte koning schaakmat. En op postzegel rechtsboven doet een vrouwenhand met de zwarte dame hetzelfde bij de witte koning.

Het postzegelvelletje is vanaf 31 mei – zolang de voorraad strekt – voor € 10,10
te verkrijgen, bij PostNL (https://shop.postnl.nl/ ) en bij de Collect club
( www.postnl.nl/bijzondere-postzegels/ ).
De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club onder telefoonnummer 088 – 868 99 00.