150-jarig jubileum KNSB – Schaakfeest in het Spoorwegmuseum
 
 
Op woensdag 31 mei vierde de KNSB, haar 150-jarig jubileum in het Spoorweg-museum in Utrecht. Dit in aanwezigheid van vele genodigden waaronder ook verschillende leden van de Motiefgroep Schaken. Alle KNSB-leden konden – na vooraanmelding – gratis naar binnen.

Bij de viering van dit 150-jarig jubileum op 31 mei in het Spoorwegmuseum in Utrecht was er een veelheid aan activiteiten. Zo startte het schaakfeest vanaf 10.00 uur met Hersengym, een evenement waarbij – voor de jeugd – schaken gecombineerd werd met straatvoetbal, jeu de boules en tafeltennis. Dit alles onder het thema ‘dat we onze hersenen dienen te trainen en bewegen!’ In een andere zaal speelden simultaangevers als Loek van Wely, Jorden van Foreest. Zhaoqin Peng Machteld van Foreest en Eline Roebers tegen iedereen die wilde aanschuiven. En daarna vanaf 15.00 i.h.k.v. Beat the Masters tegen de spelers die zich via de voorronden overal in het land voor deze finale geplaatst hadden.
Tussen de treinen van het spoorwegmuseum werd er het Schoolschaak-kampioenschap voor het Basisonderwijs en – een etage hoger - het kampioenschap voor het Voortgezet Onderwijs. En er was een schaakbraderie met verschillende kramen, waaronder de presentatie van de jeugdboekenreeks Simon de Schaker, een signeersessie van de tekenaar van de speciale uitgaven ‘Tom Poes en het betoverde schaakspel’ en de presentatie van het jubileumboek.


Voor KNSB-leden en andere genodigden werd er een gevarieerd programma geleverd. Dit met presentaties van onder andere Erik Scherder, Bettine Vriesekoop, de Wethouder van Utrecht, de voorzitter van NOC/NSF, straatvoetballer Soufiane Touzani, Jesús Medina Molina (van de schaaktafels) en nog veel meer. Dit alles onder leiding van host Tex de Wit.
In dit programma werd ook de jubileumpostzegels gepresenteerd en werd het eerste exemplaar van de speciale uitgave van de strip ‘Tom Poes en het betoverde schaakspel’ aan Hans Bouwmeester uitgereikt. Tenslotte kreeg Erik Scherder het eerste exemplaar van jubileumboek ‘Schaakland vol verhalen’ en de bijeenkomst werd afgesloten met een borrel, waarna eenieder tevreden naar huis ging.