Tentoonstelling Schaakkunst en de Kunst van het Schaken in Amersfoort
 
 
van 9 februari t/m 5 maart vindt, in het kader van 150 jaar KNSB, in het Rietveld Paviljoen in Amersfoort de tentoonstelling ‘Schaakkunst en de Kunst van het Schaken plaats’.

Initiator van de tentoonstelling
is de bekende kunstenaar Tjerk Zijlstra uit Amersfoort, samen met Hans van Doorn en Hans Böhm. Om de tentoonstelling en het uitgebreid nevenprogramma te financieren, is
er een crowdfundingsactie gehouden.

Op de tentoonstelling is werk te zien van zes schilders, namelijk van Tjerk Zijlstra, Aad van den Bosch, Henryette Weijmar Schultz, Govert Muijs, Ap Verheggen en Boldriaan (Rolf Föhe, † 2009). Daarnaast zijn de fotografen Lennart Ootes, Harry Gielen en Bas Beekhuizen Ernie Buts en Harry Gielen met foto’s over het schaakspel in al zijn facetten vertegenwoordigd.

In de tentoonstelling vind je daarnaast nog bijzondere schaakspelen van verzamelaars, historische schaakdocumenten uit de kampen in voormalig Nederlands-Indië, cartoons en gedichten. Je vindt er schaakuitvindingen als de schaakkubus van Jang Graat en Chess IV – schaken in viervoud- van Frank Brugman. En kijk je naar de muren dan zie je schilderijen, foto’s, gedichten, anekdotes en cartoons, die getuigen van de rijke geschiedenis van het schaken als sport en als inspiratie voor kunst. Overal staan beeldschermen waar je fragmenten van schaakfilms kunt zien en interviews met de exposerende kunstenaars. Er zijn ook plekken om zelf te schaken en in de filmzaal worden permanent interessante schaakfilms vertoond. En er is een speciaal ingericht hoekje is gewijd aan computerschaak, waar computers tegen elkaar spelen, maar waar ook de bezoekers tegen de computer kunnen spelen.
Naast de tentoonstelling is er op de zaterdagen een uitgebreid nevenprogramma. Hierin treedt Hans Böhm als presentator en interviewer op. Hij zal daarbij bekende mensen van binnen en buiten de schaak- en kunstwereld interviewen over de vraag wat het schaakspel de afgelopen 150 jaar KNSB heeft gebracht aan schaak-partijen, schaakkunst en verhalen over schaakbelevenissen. Ook het maatschappelijk cultureel belang zal hierbij aan de orde komen.
 
 
Zaterdag 11 februari
14:00 - 15:30 uur: Over Schaken gesproken – Schaakkunst;
Hans Böhm interviewt voorzitter KNSB Bianca Muhren, kunstschilder en initiatiefnemer Tjerk Zijlstra, uitvinder Jang Graat, schaakfotograaf Lennart Ootes en professor Artificiële Intelligentie Jaap van den Herik.
16:00 - 17:30 uur: Officiële Opening Expositie Schaakkunst en de Kunst van het Schaken

Zaterdag 18 februari
12:00 - 14:00 uur:
1e onofficiële schaakkampioenschap
7- tegen 90+
14:00 - 15:30 uur:
Over Schaken gesproken – Een leven lang schaken;
Hans Böhm interviewt bestuurslid jeugdschaak van de KNSB Dirk Hoogland, kinderboeken-schrijfster van de boekenserie Simon de Schaker Joyce van der Meijden, Ronald Staal
en Tjerk Zijlstra over boekpresentatie, schaakfotograaf Harry Gielen en kunstschilder Henryette Weijmar Schultz.

Zaterdag 25 februari
14:00 - 15:30 uur: Over Schaken gesproken – Uitvinders en ontwerpers;
Hans Böhm interviewt uitvinder Frank Brugman, uitvinder Maarten Langen, schaakfotograaf Frans Peeters, schaakfotograaf Bas Beekhuizen, kunstschilder Aad van den Bosch en Bessel Kok over zijn biografie Chaos en Charisma.

Zaterdag 4 maart
14:00 - 15:30 uur: Over Schaken gesproken – Digitale techniek en Artificiële Intelligentie; Hans Böhm interviewt Professor Jaap v/d Herik over de ontwikkeling van de schaakcomputer, de Voorzitter Computer Schaakvereniging Nederland (CSVN), directeur Digital Game Technology (DGT) Hans Pees, directeur softwarebedrijf Nalta Mike Veldhuis en kunstschilder Govert Muijs.
 

 
Locatie: het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8, 3811 ND Amersfoort
Deze locatie ligt Op circa 9 minuten lopen vanaf Station Amersfoort CS.
De openingstijden zijn donderdag t/m zondag 12.00 - 17.00
Toegang kost 5 euro, inclusief een gratis een kop koffie of thee.