Schaakkoeriers 50 t/m 100!!

Door redacteur Joris Leijten

 

Bij het 100e nummer hoort een terugblik op de afgelopen periode van Schaakkoeriers. De website bevat een overzicht van de nummer 1 t/m 49.

Sindsdien is online -op titel en nummer- de inhoud bijgehouden van elke Schaakkoerier. Dat geeft al een goed beeld over hoe de  diversiteit is aan onderwerpen die hierin aanbod kwamen. Velen bewaren de Schaakkoeriers als naslagwerk om achtergrondinformatie over verzamelitems te hebben.

 

Er is een vast patroon te herkennen in de Schaakkoeriers, waarbij in het voorjaar de contactdagen met ledenvergadering en veiling worden aangekondigd, evenals de contactdagen/BeNefralux in het najaar en vervolgens de verslagen. Hieruit blijkt de diversiteit aan locaties en plaatsen waar deze gehouden werden.

 

Themanummers:

In verband met de 100e geboortedag van Max Euwe stond de SK 53 uit 2001 vol met artikelen over Euwe en zijn verzamelitems.

In 2001 eveneens de geboorte van de eerste (zomer)themaspecial (hoewel we het nog niet zo noemden). In 2003: Schaakcuriosa Sk 65, Schaakgraven (Rob Bijpost/Fred van der Vliet) SK 82, Schaakstrips (Henk Alberts e.a.) SK 89, Schaken op muziekdragers (Godfried Couwenbergh) SK 94.

Al deze onderwerpen kwamen daarvoor al regelmatig terug in verschillende artikelen en er werd gevraagd er één totaal nummer aan te wijden. Omdat de onderwerpen actueel blijven, verschenen er meer artikelen en nieuwe vondsten als aanvulling.

 

Paradepaardjes:

In de Schaakkoerier komen verschillende rubrieken regelmatig terug, zoals Paradepaardjes: advertenties van leden; Geflitst: opmerkelijke gebouwen en reclameborden, die men onderweg gezien heeft; leden in de krant; schaakvarianten etc.

Helaas wordt hier weinig op gereageerd doch die reacties geven dan aanleiding tot nieuwe publicaties.

Reacties blijven altijd welkom!!

 

Auteurs:

Als redacteur heb ik nooit echt verlegen gezeten om voldoende kopij. Vele auteurs hebben regelmatig gepubliceerd. Hoewel de diversiteit altijd nog beter zou kunnen zijn om leden nog beter van dienst te kunnen zijn.

Ik ben heel blij met de vele noviteiten die op schaakgebied worden gevonden en gepubliceerd in dit blad.

Op naar de volgende 100 nummers!

 

Naar Inhoud Schaakkoerier 50 t/m 100

 

Naar Overzicht Schaakoerier 1 t/m 49