2. Schakende apen  
   

Nu behoren apen al snel tot een dankbare diersoort om menselijke dingen te laten doen, omdat ze het dichtst staan bij de mens en in staat zijn om veel activiteiten van mensen na te bootsen of zoals we niet voor niets meestal zeggen “na te apen”. De combinatie “Apen en schaak” kennen we nog van het werk “Tobacco Collegium of the Apes” van Abraham Teniers, dat al eerder in De Schaakkoerier werd behandeld. Schakende apen komen sowieso vaak voor in afbeeldingen met schakende dieren. Vaak tegen elkaar of in combinatie met andere dieren. Maar ook met mensen, waarvan hieronder een paar voorbeelden.

Afb. 2 is van een prentbriefkaart van de Zoo  van Boedapest  ± 1960.

 Afb. 3 komt van een LP van de Brusselse volkszanger Jules, Jean van Obbergen, die zowel als Lange Jojo, of als Grand Jojo voor de Frans-taligen optrad want onder die naam werd die LP eveneens in de Franse taal  uitgebracht in 1977.

 

Het hier links afgebeelde plaatje (Afb. 4) is een scène uit de film “Sindbad and the Eye of the Tiger” uit 1977, waarin Farah (Jane Seymour) tegen een mantelbaviaan schaakt.

Afb. 5 toont een opmerkelijke kerstkaart uit ± 1900 met twee verschillende soorten apen en een schaakbord waar de kunstenaar links begint met rijen van 8 velden en rechts laat eindigen met 6 velden.

Vermoedelijk is deze kaart afkomstig uit India, dat in die tijd een Britse kolonie was.

 

 lees verder   Naar volgende hoofdstuk