Middeleeuwse schaakdag in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden
 
In het kader van de tijdelijke tentoonstelling Het jaar 1000 organiseert het Rijksmuseum van Oudheden op zondag 18 februari een Middeleeuwse schaakdag voor kinderen met daarin een simultaan voor kinderen door de ChessQueens, een schrijfworkshop en een familielezing over schaken en andere spellen die in de Middeleeuwen werden gespeeld.

De schaakdag kent het volgende programma:
10.30 12.30 uur: simultaan schaken door de ChessQueens
12.30 13.15 uur: familielezing door Annemarieke Willemsen
Annemarieke Willemsen, RMO-conservator collectie Middeleeuwen, stelde de tentoonstelling Het jaar 1000 samen. Vandaag houdt ze een familielezing over schaken en andere spellen die in de Middeleeuwen werden gespeeld.
13.30 15.30 uur: simultaan schaken door de ChessQueens
14.30 15.30 uur: schrijfworkshop door Linda Dielemans
Linda Dielemans schreef het boek Koningsspel. Het gaat over de beroemde middeleeuwse schaakstukken die zijn gevonden op het Schotse eiland Lewis. Ze zijn gemaakt van walrusivoor, evenals de middeleeuwse schaakstukken die je in de tentoonstelling kunt zien. Niemand weet hoe of waarom deze kostbare stukken juist op dit eiland werden begraven. Tijdens de schrijfworkshop ga je zelf een verhaal schrijven met de schaakstukken in de hoofdrol. Linda sluit de workshop af met voorlezen uit Koningsspel. Je kan dit boek alhier ook kopen en door haar laten signeren. Hieronder een tweetal illustraties uit dit boek:
 
 
De schaakdag is gratis. Wel dient de toegang tot het museum betaald te worden. (kinderen t/m 18 jaar gratis entree)

Voor het simultaan schaken hoef je je niet vooraf aan te melden.
Voor de lezing en de workshop is vooraf aanmelden wel noodzakelijk.
Dit aanmelden kan via de website van het Rijksmuseum van Oudheden, via https://www.rmo.nl/uw-bezoek/activiteiten/middeleeuwse-schaakdag/

En voor wie de tentoonstelling Het jaar 1000 nog niet gezien heeft, is dit de meteen de gelegenheid om de schaakstukken in de tentoonstelling te gaan zien. Want het Rijksmuseum brengt in deze tentoonstelling een groot aantal van de oudste schaakstukken van Nederland bij elkaar : Tentoonstelling het jaar 1000 in Leiden