vorige

volgende

 

 

 

 

Op 3 april 2001 wordt in Nederland, gelijktijdig met een een velletje voor Vrijwilligerswerk, een postzegelvelletje uitgegeven gewijd aan prof. Dr. Max Euwe, de enige wereldkampioen schaken die Nederland heeft voortgebracht. Prof. Dr. Max Euwe, werd op 20 mei 1901 geboren. Ter gelegenheid van zijn 100ste geboortedag wordt dit speciale velletje, bestaande uit twee zegels, in Nederland uitgegeven.

 

Het velletje is ontworpen door Rutger Fuchs, dezelfde die eerder (in 1998) ook de rouwzegel ontwierp.

Op dit aan Euwe gewijde schaakvelletje zitten twee zegels van 80 cent. Op de linker zegel een partijstelling uit de 26e partij uit de tweekamp Aljechin - Euwe uit 1935. Deze partij werd in Zandvoort gespeeld en staat bekend als 'de parel van Zandvoort.' Op de rechter zegel is een nadenkende Euwe afgebeeld.

Heel bijzonder voor Nederland is dat ook de randen van het velletje deel uit van het totale beeld. Zo staat links van de zegels andermaal een nadenkende Euwe afgebeeld en lopend de schaakstukken van de rechter postzegel door in het rechter zijvlak.

Op beide zegels staat naast de waarde-aanduiding (80 c) alsmede 'Nederland 2001' respectievelijk '2001 Nederland', de tekst 'Max Euwe 1901-1980.'

 

Wegens de toekomstige introductie van de Euro is de oplage niet zo hoog meer; van het velletje worden daarom slechts 1 miljoen exemplaren uitgegeven.

 

Zie ook de Euwetentoonstelling uit 2001

    naar start Nederlandse schaakpostzegels