Kastjes kijken - beeldend werk van Buddingh' in het Dordrechts museum |
|
Van 25 november 2012 tot 24 maart 2013 is er in het Dordrechts museum (in Dordrecht) een tentoonstelling met beeldend werk van de Dordtse dichter Cees Buddingh’ (1919-1985). Dit onder de titel “Kastjes kijken.’ Deze tentoonstelling van 25 november tot en met 24 maart 2013 is de aanloop naar het verschijnen van een Buddingh- biografie.
Cees Buddingh’ (1918-1985) is Dordrechts beroemdste schrijver en daarnaast een van de populairste dichters van zijn generatie. Buddingh' brak vooral als door als humoristisch dichter. Zijn stem is tevens verbonden met het eerste verborgen cameraprogramma Poets dat door Buddingh’ gepresenteerd werd. |
|
Minder bekend is dat hij van 1971 tot en met 1974 ook werkzaam was als beeldend kunstenaar. Buddingh’ gebruikte voor zijn objecten oude sigarenkistjes, die hij verfde en beplakte en waarin hij ‘waardeloze’ spullen, afgedankt speelgoed en reclamemateriaal verwerkte. 'Kijkkastjes' of 'droomkastjes' werden deze objecten ook wel genoemd. Tussen 1971 en 1974 maakte Buddingh' bijna honderd van zulke kastjes. Dit afgewisseld met andere objecten en schaakbordcollages. Ze kregen meestal een literaire titel. Zelf zag hij ze meer als driedimensionale gedichten; hij sprak dan ook over 'dichten in een ander medium'. Buddingh' liet zich in zijn beeldend werk meermalen inspireren door het schaken. Één van de kastje bevat een zakschaakspelletje met als dubbele titel: "de droom van een damschijf." Behalve de kastjes worden in de tentoonstelling collages, documenten en archivalia getoond.
Een ander onderdeel van de tentoonstelling vormt het televisie- en filmprogramma:
1. POËZIE IN EEN ANDER MEDIUM
Deze film van
Annemarie Strijbosch en Jeanne van der Horst wordt speciaal voor de
tentoonstelling uitgebracht. Het is een film over de begin zeventiger
jaren, de tijd waarin dichters en schrijvers zich op televisie begonnen
te vertonen. Buddingh’ werkte enthousiast mee aan programma’s als Poëzie
in Carré, schreef teksten voor Hadimassa en was de eerste presentator
van Poets, het programma met de verborgen camera onder redactie van
beeldend kunstenaar en schrijver Armando. Deze film kijkt terug op die
tijd en bezoekt daarnaast een aantal eigenaars van de kastjes. Aan het
woord komen ook Armando, Buddinghs zoon Sacha en biograaf Wim Huijser. 2. DE VIJFDE WINDSTREEK (televisiedocumentaire BRT, 45 min., 23 juni 1975) Op 30 en 31 mei 1975 werd Cees Buddingh’ gefilmd in zijn geliefde Dordrecht. In zijn woning aan de Bankastraat komt hij uitgebreid aan het woord over zijn leven, voetbal en DFC, zijn belangstelling en passie voor Engeland, het maken van zijn kastjes en zijn inspiratie door Man Ray. We krijgen een kijkje in zijn werkkamer met de boekenkasten, in de achtertuin speelt hij met de poes. Daarnaast zien we ook prachtige historische beelden van de Dordtse binnenstad. Buddingh’ kijkt tv samen met de BRT verslaggever Gerd de Ley op tv naar de wedstrijd Joegoslavië – Nederland die op zaterdag 31 mei gespeeld werd. En er werd gefilmd tijdens een optreden van Buddingh’ tijdens de Tweede Nacht van de Poëzie, op 17 mei 1975 in Kortrijk, waar hij zijn gedicht ‘Onbestorven weduwnaar’ voordraagt. |
|
|
|
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt ook het boek: ‘Kastjes kijken - beeldend werk van C. Buddingh,’ geschreven en samengesteld door Wim Huijser.
Verder zal het blad MATTEN in het eerste nummer in 2013 aandacht besteden aan de beeldende kunst van Cees Buddingh'. Wim Huijser, de biograaf van Buddingh', schrijft het artikel in MATTEN.
En op vrijdagavond 22 februari zal er in het museum speciaal aandacht voor de schaaksport zijn. Nadere informatie daarover zal t.z.t. verschijnen op www.tomsschaakboeken.nl.
Zie ook een eerder artikel over Cees Buddingh
|