Schaakstukken ontwerpwedstrijd

Het Schaakstukkenmuseum in Rotterdam gaat dit jaar zijn derde seizoen in. Dat betekent ook dat er voor de derde maal een schaakstukken-ontwerpwedstrijd wordt georganiseerd. Hieraan kan iedereen deelnemen die zelf een schaakspel ontworpen heeft.

In 2006 werd als winnaar gekozen het prachtige uit karton gevouwen ontwerp van Herbert Schouten. Onder de naam van Herberts’s Kartonnages is hij zijn hele beroepscarriere al bezig geweest met ontwerpen van karton. Zo werden er van zijn hand ook kartonnen huizen in China gebouwd.

In 2007 brachten 360 bezoekers van het museum hun stem uit. Het museum kende meer bezoekers, maar vaak was het te moeilijk om aan buitenlandse bezoekers uit te leggen wat de wedstrijd inhield en dat de bezoekers zelf als jury fungeerden door een stem uit te brengen.

Winnaar van het jaar 2007 werd Duncan Allen zijn spel “Its all in the game”. Deze was samengesteld uit speelkaarten, waarbij de Koning en Koningin hun eigen volk hadden: de Boeren fungeerden als raadsheren (lopers): de Jokers vanwege hun onverwachtte bewegingen als paard en de Azen als torens. Veel bezoekers kozen dit spel vanwege de orginialiteit ervan: “Dat had ik zelf kunnen bedenken!” was een veel gehoorde reactie. Maar ook de zeer goed verzorgde afwerking kreeg veel lof. Een nadeel werd gevonden dat het bord bestond uit rechthoekige i.p.v. vierkante vakken. Maar al met al behaalde dit schaakspel 91 van de 360 uitgebrachte stemmen, waarmee Duncan Allen in aanmerking kwam voor de hoofdprijs.

Lange tijd gingen de nummers 1 en 2 tijdens de telling op de nieuwjaarsborrel in het Schaakstukkenmuseum ongeveer gelijk op, hetgeen de uitslag extra spannend maakte.

De tweede prijs was voor het Schaakspel “Het spel der Religies” van Alie Kalverda. Dit spel is waarschijnlijk al bij veel leden van de Motiefgroep Schaken bekend: het heeft ook tentoongesteld gestaan in het Cultureel centrum “D’n Bogerd” te Druten (zie ook de Schaakkoerier nr. 86 feb. 2007). Dit schaakspel waarbij het christendom en de islam vredig met elkaar spelen, behaalde 75 punten.

De derde prijs was weggelegd voor het “Rotterdam Schaakspel” van Henry Hoek. Hij behaalde 34 punten, waarbij aangetekend moet worden dat hij zichzelf twee “handicaps” had bezorgd: zijn inzending kwam pas halverwege de wedstrijd in de race en bezorgde zichzelf concurrentie door er ook een variant (een abstracte vorm) naast te zetten, die nog 13 punten wegsnoepte.

Door een computerstoring in het schaakmuseum kunnen we helaas niet alle foto’s plaatsen van de winnende schaakspelen, maar daarover niet getreurd: reden te meer om zelf te gaan kijken.

En als u zelf deel wilt nemen aan de wedstrijd: U kunt uw inzending inbrengen tot 29 april 2008.

Het Schaakstukkenmuseum is tot 1 mei uitsluitend in de weekends geopend van 14.00 tot 17.00 uur.

In de periode 1 mei t/m 1 september 2008 zal het museum dagelijks geopend zijn. In die periode kunnen de bezoekers zelf ook weer als jury fungeren door hun stem uit te brengen op een van de deelnemende schaakspelen. Daarnaast zijn de vaste collectie, aangevuld met een wisseltentoonstelling ook nog steeds de moeite van het bezoeken ten zeerste waard.

Het schaakstukkenmuseum is gemakkelijk te bereiken met het Openbaar vervoer: uitstappen op NS station Blaak, trapjes op naar de passage over de Blaak heen en daar staan op nummer 94 van de Overblaak ongeveer 300 schaakspelen te wachten om door u bewonderd te worden!! En vanuit uw luie stoel kunt u alvast een voorproefje nemen via de site van het schaakstukkenmuseum

 

Adres:  

Overblaak 94

3011 MH Rotterdam

Zie ook het eerdere artikel op deze site

                   door Ridder Dijkshoorn