Themanummer  Schaakfilms   

(Schaakkoerier nummer 171)

Er zijn duizenden films waarin fragmenten met schaakmotief voorkomen. Het is echter vrijwel ondoenlijk om daaruit films te destilleren waarin schaken de rode draad in het verhaal vormt.

Rob Spaans, de auteur van deze Schaakkoerier Special, waagt in deze Special ‘Schaakfilms’ een poging een lijst van films samen te stellen die zich ‘echte schaakfilms’ mogen noemen in plaats van slechts ‘films met schaken’. Films met louter schaaktechnische inhoud, bijvoorbeeld verhandelingen over schaakopeningen, blijven buiten beschouwing.

De nadruk ligt op schaakfilms die in een Nederlandse, Engelse of Duitse versie zijn uitgebracht. Alle films zijn door de samensteller van deze Special bekeken en op hun schaakmerites beoordeeld.

Bij de films staat achtereenvolgens beschreven; jaar, land, duur, genre en de wijze waarop de film beschikbaar is voor de schaakfilmliefhebbers. Na deze gegevens volgt een beschrijving van de inhoud van de film, meestal aangevuld met achtergrondinformatie over de film. Een regelmatig besproken aspect van de films betreft bijvoorbeeld de schaaktechnische correctheid van de schaakscenes.

Bij deze Special ontvingen de leden van de Motiefgroep Schaken de ansichtkaart ‘Kijk met Kerst eens een schaakfilm’