Zwevende schaakborden in museum Jan van der Togt
30 november 2006 t/m 21 januari 2007

In het museum Jan van der Togt in Amstelveen is van 30 november 2006 tot en met zondag 21 januari een tentoonstelling te zien van de Nederlandse kunstschilder Hans Verhoef. Verhoef is een fijnschilder die vooral gefascineerd wordt door vogels en insecten. Heel opmerkelijk zijn de door hem geschilderde zwevende schaakborden. Twee ervan zijn te zien in Amstelveen; ze maken deel uit van een tentoonstelling die aan het werk van Verhoef is gewijd.

Verhoef’s kunstwerken worden zeer gewaardeerd in binnen- en buitenland, waar hij in diverse galeries heeft geëxposeerd. Mrs. Bremmer, echtgenote van Paul Bremmer in de periode dat hij Amerikaans ambassadeur was in Nederland, opende zijn tentoonstelling in Den Haag. Kunstverzamelaars kennen Hans Verhoef als de ‘vlinderschilder’ uit Amsterdam. Het vervaardigen van zijn werk vereist een grote inspanning en concentratie, waardoor het uniek is om een expositie van deze omvang tentoon te stellen.

Hans Verhoef werd in 1932 te Antwerpen geboren. Hij begon al op jeugdige leeftijd te schilderen, voordat hij voor een aantal jaren naar India vertrok. Daar ontwikkelde Verhoef zijn fascinatie voor vogels, vlinders en insecten. Terug in Amsterdam bestudeerde hij het werk van de oude meesters. Zijn bewondering groeide voor de veelzijdige en complexe technieken, o.a. de glaceertechniek, van deze meesters. Als hedendaagse fijnschilder slaagt Verhoef erin deze technieken in zijn vlinders en insecten tot leven te brengen. Dit komt terug in zijn specialiteit van magisch realisme en verfijnde stillevens. Zijn zwevende schaakborden met insecten en zijn perfect geschilderde stillevens, o.a. op koper in warme kleuren, zijn uniek in Europa. 

Hans Verhoef exposeerde in het verleden al twee keer in Museum Jan van der Togt. De tentoonstelling wordt zondag 3 december om 14.00 uur geopend door ex-schaker en tv persoonlijkheid Hans Böhm.

Het museum Jan van der Togt is geopend van donderdag tot en met zondag, van 13.00 tot 17.00 uur. Adres: Dorpsstraat 50, Amstelveen. Een van de zwevende schaakborden is ook te zien op de website van het museum.