De Voorjaarscontactdag 2016 in Zaandam

door Rob Spaans

 

Zo'n 25 leden zijn op 9 april jl. afgereisd naar de Biljart- en Denksportcentrum Boko in Zaandam om collega verzamelaars te ontmoeten. Deze prima locatie was geregeld door Frank Tijdeman. De vraag wie nu het verst had gereisd om deze Contactdag bij te wonen, u zou in eertse instantie kunnen denken aan Ger Dekker uit Deurne of Simon Prins uit Veendam, was ook deze keer dankzij Paul Goerens uit Obercorn (Luxemburg) eenvoudig te beantwoorden.

 

Na een rondje begroetingen en de eerste handel in de meest uiteenlopende schaakitems was het tijd voor een lezing door Leo Hovestadt. Leo heeft al eerder lezingen verzorgd over diverse aspecten van de schaakgeschiedenis. Daarom was het des te verrassender dat hij ditmaal inging op het schoonmaken van oude schaakmaterialen m.n. schaakborden en schaakstukken.

 

Leo is druk bezig met het inrichten van een schaakmuseum in Veenendaal en om zijn collectie mooi ten toon te kunnen stellen moet hij zijn museumstukken ook kunnen schoonmaken en conserveren. Het werd een boeiend verhaal over het succesvolle en ook wel eens minder succesvolle gebruik van terpentine, groene biotex en heel veel andere schoonmaakmiddelen. Er was zelfs nuttig advies voor de dames in het gezelschap: gebruik haarlak zonder siliconen, want anders wordt het haar dof...

 

Na de lunch was er de jaarlijkse ledenvergadering, waarin m.n. op financieel vlak spijkers met koppen moesten worden geslagen. Het werd een vruchtbare vergadering in een gemoedelijke sfeer.

 

Daarna was het tijd voor de traditionele groepsfoto (zie hieronder; foto gemaakt door Truusje Couwenbergh) en vervolgens de nog veel traditionelere veiling. Het duurste veilingitem was dit keer een zeldzame schaakkaart van Groningen 1946 dat voor 75,- van eigenaar wisselde.

 

Een derde traditie, die in de afgelopen jaren ter ziele leek te gaan, het snelschaken, werd dit jaar dankzij de nodige Zaanse inbreng nieuw leven ingeblazen. Winnaar van deze competitie werd Cor Roet. En daarmee werd deze Contactdag afgesloten.

Zie ook het foto-overzicht van de contactdag Zaandam 2016