Tentoonstelling in Rome: One Day I Broke a Mirror                                door Henk Alberts

One Day I Broke a Mirror is de naam van de tentoonstelling die van 5 mei tot 2 juli 2017 te zien is in de Villa Medici te Rome. Het betreft hier een duo-tentoonstelling van Yoko Ono & Claire Tabouret. De titel van de tentoonstelling is gekozen door Yoko Ono voor een tentoonstelling die vooral de uitvoer van een eclectische multidisciplinaire kunstenaar uit de jaren 60 en 1970 bestudeerde die zeer actief was op de ondergrondse scene van New York.

Onder de werken die Yoko Ono voor de tentoonstelling leverde is ook het werk “Play by trust” een schaakspel met alleen maar witte schaakstukken op het bord. Dit werk is in de tuin van de Villa Medici opgesteld (foto.)Voor Yoko Ono is dit geen nieuw concept. De eerste versie van “Play by trust” stamt al uit 1966. En zo kennen we ook een filmpje uit 1972 waar Yoko Ono en John Lennon met een dergelijk spel met alleen maar witte schaakstukken tegen elkaar spelen. En ook later (bijvoorbeeld in East Hampton, New York, in het Longhouse) heeft Yoko Ono met dit concept van alleen maar witte schaakstukken gespeeld.

Filosofie van Yoko Ono is om het schaakspel om te vormen tot een spel dat oproept tot de vrede. In “Play by trust” zijn de stukken van de beide tegenstanders niet per kleur te onderscheiden. Dit moet er – volgens de filosofie van Yoko Ono – toe leiden dat de spelers gaan beseffen dat beide partijen gelijk zijn. Daarmee is dan met een traditioneel een oorlogsspel aangetoond dat er alternatieven zijn om te vechten en dat wanneer mensen hun gelijkenissen herkennen, ze nieuwe manieren kunnen vinden om te spelen, samen te werken en in vrede te leven.

Ook presenteerde Yoko Ono in 2015 een app met een schaakspel waarin alle schaakstukken door honden vervangen waren. Hiermee werden per land goede doelen gesteund. In Nederland was dat de Dierenbescherming.