Motiefgroep Schaken opnieuw naar Waalwijk

door Rob Spaans

 

Dat was de krantenkop in Weekblad Waalwijk waarmee de Contactdag van 5 april jl. werd aangekondigd. "Opnieuw" omdat in 2000 ook al eens een Contactdag in Waalwijk werd gehouden. Ditmaal had Godfried Couwenbergh in Hotel Waalwijk, waar Schaakvereniging Waalwijk de clubavond houdt, een prachtige zaal geregeld.

 

De eerste uren werden benut om elkaar te begroeten, nieuwtjes uit te wisselen en een veelheid aan schaakattributen te ruilen of te verhandelen.

 

Aan het einde van de ochtend was er een buitengewoon interessante lezing van Leo Hovestadt over het verhaal achter de schaakopening. In vogelvlucht nam Leo ons mee door de geschiedenis van het schaakspel en dan met name de rol van de schaakopening daarin. Hoe bijvoorbeeld het herdersmat aan zijn naam is gekomen.

Als uitsmijter aan het einde van zijn lezing had Leo een schaakgraf dat zelfs schaakgravenexpert Rob Bijpost niet kende: het graf van de Duitse IM Günther Möhring.

 

Daarna was er even tijd voor lekkere soep en broodjes. Om daarna weer snel verder te gaan met de jaarlijkse ledenvergadering. Dat werd nog een geanimeerde aangelegenheid met o.a. een zeer interessante discussie over het eventueel digitaal gaan met De Schaakkoerier. Meer details daarover kunt u lezen in de notulen die elders in dit blad zijn te vinden.

 

 

De rest van de middag was gereserveerd voor de veiling, waarop weer flink werd geboden. Veilingmeester Nico van der Plas had weer assistentie van Joris Leijten bij de presentatie van de veilingitems. Wellicht dat deze presentatie bij de volgende veiling in digitale vorm zal plaatsvinden wanneer het idee van Nico Schoenmakers om een beamer aan te schaffen invulling zal hebben gekregen.

 

Wonderlijk was het zeker dat misschien wel het meest curieuze schaakitem in Waalwijk zich niet op de locatie van de Contactdag bevond maar in modezaak Kleedingmagazijn Van Dijk. Daar vond een groepje echtgenotes van schaakverzamelaars die gewoontegetrouw 's middags de plaatselijke middenstand gaat ondersteunen een heuse schaakjurk (zie foto). Wie er de gevraagde 195 euro voor over had om op de volgende Contactdag in stijl te verschijnen is niet bekend.

's Avonds zijn nog een aantal leden gezamenlijk gaan eten om weer een geslaagde Contactdag, die beslist een hogere opkomst had verdiend, af te sluiten.