staatssecretaris Fred Teeven roept op tot Nationale Schaakdag

 

Op woensdag 1 februari 2012 vond in de Statenpassage van de Tweede Kamer voor het 6e achtereenvolgende jaar de Torentjes Schaak Simultaan plaats. Tijdens deze zesde editie nam de Oekraïense Kateryna Lahno, de jongste vrouwelijke grootmeester ooit en thans nummer 5 op de wereldranglijst voor vrouwen, het op tegen 26 tegenstanders.

 

Na afloop van de simultaan, waarin voormalig Groen Links-politicus Bas de Gaay Fortman uiteindelijk als enige remise tegen Lahno wist te houden, hield staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie een toespraak. “Bij kinderen die schaken, zien we minder schoolverzuim, minder criminaliteit en minder drugsgebruik”, stelde hij. “Al schakende leert een kind creatief te zijn, zijn intuïtie te volgen, te analyseren, en beslissingen te nemen waarvan de gevolgen voor zijn rekening komen. Hij kan niet zoals bij teamsporten zich verschuilen achter de groep of het team de schuld geven. Nee, hij is zelf verantwoordelijk voor de partij die hij heeft gespeeld. Hij leert incasseren.”

 

Teeven stelde ook de woensdag na het Tata-toernooi voor als vaste datum voor een Nationale Schaakdag. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag, heeft reeds zijn steun voor 2013 toegezegd.