75 jarig Jubileum SV Sliedrecht

Door Joris Leijten 

 

In deze periode vieren verschillende Schaakverenigingen in Nederland hun 75 jarig bestaan. Ze zijn allen opgericht tijdens of vlak na de match om het wereldkampioenschap tussen Max Euwe – Aljechin in 1935. De populariteit van schaken in die dagen was zo groot, dat men zelf wilde schaken en de partijen uit de match wilde analyseren.

 

Sv Sliedrecht pakte dit jubileum groots aan met een heuse Schaakmanifestatie op 13 november jl. in zalencentrum de Lockhorst in Sliedrecht. SV Sliedrecht had ook de problemisten van ARVES en de Motiefgroep Schaken uitgenodigd om een deelactiviteit te organiseren. 

 

Vanwege de 75 jarige jubileum van zowel de vereniging als de Match om het wereldkampioenschap tussen Euwe en Aljechin maakte ik uit mijn privé Euwe-verzameling een presentatie, inclusief Polygoonbeelden van de Match Euwe Aljechin 1935. Tevens maakte ik samen met secretaris Hennie van Essen zo promotie voor onze vereniging. In de middag kwam ook het verzamelen van Schaakspellen aanbod en hield lid Ridder Dijkshoorn een presentatie over zijn Schaakstukkenmuseum in Rotterdam en het Groot Rotterdams schaakspel dat hij mede heeft geïnitieerd.

 

De opening van de dag was heel verrassend met een ballet uit de Musical Chess door een viertal plaatselijke ballerina’s. Verder werden er verschillende toernooien en simultaans voor “groot en klein” georganiseerd. Tevens was er een Probleempuzzel uitgezet in winkeletalages in Sliedrecht.

 

Er was veel publiciteit gegeven aan de activiteiten; Activiteiten Sliedrecht

En ook waren er 13 aftelcolumns die  aftelden en warm maakten voor het evenement. Zie Aftellen Sliedrecht op deze site.  De columns  zijn nog altijd te lezen.

 

 

Ook staan er verslagen en foto's op www.schaakmanifestatie.nl

 

En er zijn over de Motiefgroep in Sliedrecht nog een aantal filmpjes op you tube te zien