Schaakstukkenontwerpwedstrijd 2019
   

Traditioneel vindt er in het schaakstukkenmuseum op nieuwjaarsdag de prijs-uitreiking van de jaarlijkse schaakstukkenontwerpwedstrijd plaats. Een gezellig evenement met gratis fris-drank, hapjes en ook nog eens de live-muziek van De Balcony Players.
 
Om circa 14.00 uur begon de prijsuitreiking van de Schaakstukkenontwerpwedstrijd door de jarige museum-directeur Ridder Dijkshoorn. En zoals altijd weet hij daar een spannend verhaal van te maken.
 
Afgelopen jaar konden de bezoekers van het Schaak-stukkenmuseum uit maar liefst negen inzendingen de mooiste kiezen. En afgelopen jaar brachten in totaal 775 mensen een stem uit. Dat was een behoorlijk stuk meer dan in 2018, toen 495 mensen een stem uitbrachten.
Traditioneel zijn er 6 prijzen, waarbij elke prijswinnaar 200x een Euromunt krijgt. Zo krijgt de 1e prijs 200x een 2 Euromunt (1000 Euro), krijgt de 2e prijs 200x een 1 Euromunt (200 Euro), de 3e prijs 200x een munt van 50,Eurocent enz. “Ik vond echter dit keer alle ontwerpen zo mooi en creatief,” aldus Ridder Dijkshoorn, “dat ik vond dat elke inzending een prijs verdiende. Ik heb dus maar drie extra troostprijzen aan de prijzenpot toegevoegd.”
 
De 9e prijs kreeg het schaakspel ‘Blokken’ van F. Mellink met 12 stemmen (1,5%).
8e eindigde Reini Lap, met haar schaakspel ‘Tegenpolen’. Een schaakspel met rode en groene schaakstukken. Zij kreeg 17 stemmen (2%).
7e werd de winnaar van vorig jaar, Jan de Visser, onder het thema ‘Stop thinking black and white’ maakte hij eveneens een schaakspel in rode en groene kleuren. Hij kreeg hiervoor 25 stemmen (3%).
De 6e plek was voor Bob Roes, met zijn ‘Ode aan René Daniels’. Voor dit schaakspel kreeg hij 49 stemmen (6%).
5e werd het schaakspel ‘Utrecht Schaak’ van André van Schie. Dit in 3D geprinte schaakspel in de Utrechtse kleuren rood en wit en met stukken als Nijntje en De Dom als Koning kreeg van de bezoekers 61 stemmen (8%).
4e werd het schaakspel ‘Zeemeerminnen’ van de winnares van 2015 Ivanka Kovacs. Dit schaakspel met stukken van epoxyhars kreeg 103 stemmen (13%).
3e werd het schaakspel ‘Studentenschaak’ van Rieneke Janssen gemaakt van (hoe kan het ook anders bij zo’n naam) gebruikte bierdoppen. Dit spel kreeg 125 stemmen (16%). En de 2e plaats was voor het schaakspel ‘Gevecht in de heuvels’ van Adrie Kolsteren met 181 stemmen (23%). Dit bijzondere schaakspel heeft een schaakbord gemaakt van houten blokken, waarbij elk veld een andere hoogte heeft dan de omringende velden.

   
   

En het winnende schaakspel was het schaakspel ‘Zebra’s tegen Giraffen’ van keramist Tigone van Overbeek. Dit winnende schaakspel kreeg 202 van de 775 stemmen (26%).
 
Tigone van Overbeek vertelde dat ze zeker honderd uur in het maken van dit enorme spel gestoken had.” “Daarbij zit de meeste tijd in het gla-zuren, want bij dit ontwerp moest dat wel zo’n drie keer”, aldus de winnares.

Het winnende schaakspel krijgt een plaatsje in het schaakstukkenmuseum, zodat het daar naast de eerdere winnaars van de schaakstukkenontwerpwedstrijd te bewonderen zal zijn. Wel een tegenvaller voor directeur Ridder Dijkshoorn, want het winnende ontwerp was verreweg het grootste schaakspel en er is al zo weinig ruimte in het museum.   
 
Ook in 2020 is er een schaakstukkenontwerpwedstrijd, dan ook weer met een eerste prijs van € 1000,- De zelfgemaakte schaakspellen kunnen nog tot 1 maart 2020 bij het schaakstukkenmuseum afgeleverd worden. Op zaterdag 7 maart, tijdens de Rotterdamse Museumnacht, zullen alle inzendingen dan voor het eerst te zien zijn. En vanaf de museumnacht tot eind 2020 kunnen de bezoekers dan op hun favoriete ontwerp stemmen. En schrijf maar alvast in uw agenda: 1 januari 2021 is de prijsuitreiking van de schaakstukken-ontwerpwedstrijd 2019. Zie voor meer informatie de site van het schaakstukkenmuseum op www.schaakstukkenmuseum.nl