Schaakstukkenontwerpwedstrijd 2015                                            door Henk Alberts

De meeste musea zijn op Nieuwjaarsdag gesloten. Maar op 1 januari dit jaar was het in het Schaakstukkenmuseum, gelegen in de Kubuswoningen in Rotterdam, juist extra gezellig met gratis frisdrank, hapjes en ook nog eens live-muziek van Moniek en Ilse van 'De Balcony Players'.

Daarnaast zijn er voor de bezoekers in het schaakstukkenmuseum veel bijzondere schaakspelen uit alle delen van de wereld te zien, daaronder bijzondere schaakspelen uit China, India en Indonesië en vele andere landen. Ook zijn er oude schaakspelen uit Nederland, Frankrijk en Duitsland, uiteraard een exemplaar van het bekende Lewis-schaakspel en een aantal Griekse en Romeinse spelen. Verder zijn er bijvoorbeeld veel schaakspelen met stripfiguren te zien, zoals bijvoorbeeld Asterix, Harry Potter, Star Trek, Star Wars, Disney en noemt u maar op. En om 15.00 uur was er de prijsuitreiking van de schaakstukkenontwerpwedstrijd 2015.

 

Winnares van de schaakstukkenontwerpwedstrijd werd dit jaar Ivanka  Kovacs met een schaakspel genaamd ‘IJssculpturen’ gemaakt van epoxyhars.

Ivanka won met een ruime voorsprong met 236 stemmen (38%) van de 625  uitgebrachte stemmen.

 

De 2e plaats was voor het schaakspel ‘Waterschaak’ van Yannah met 87 stemmen (14%), 3e werd ‘Ronde tafel schaak’ van Arnold de Heer met 77 stemmen (12%), 4e ‘Theelepeltjesschaak’ van Reinie Lap met 76 stemmen (12%), 5e ‘Kurken Schaakspel’ van F.G. Mellink met 68 stemmen (11%), 6e ‘Industrie tegen Natuur’ met 33 stemmen (5%), 7e ‘De schaakwereld op z'n kop’ met 27 stemmen (4%) en 8e ‘De Minions’ met 21 stemmen (3%).

 

De nummers 6, 7 en 8 waren overigens de eerdere winnaars van de tijdens het Erasmiaans Schaaktoernooi gehouden ontwerpwedstrijd voor scholieren.

 

Het winnende ontwerp krijgt een plaatsje in de eregalerij van het  Schaakstukkenmuseum, zodat dit voor alle bezoekers te bewonderen is naast de winnaars van de eerdere edities van de schaakstukkenontwerpwedstrijd.

 

De prijsuitreiking werd verzorgd door Ridder Dijkshoorn, de jarige eigenaar van het schaakstukkenmuseum. Op de foto hieronder spreekt hij de eerste prijswinnaar Ivanka Kovacs toe.

Bijzonder van de wedstrijd is ook dat de bezoekers van het museum zelf als jury voor de wedstrijd fungeren. En in 2015 brachten 625 bezoekers van het museum hun stem uit. Ik begreep dat het daarbij vaak wat moeilijk was om aan buitenlandse bezoekers uit te leggen wat de wedstrijd inhield en dat de bezoekers dus zelf als de jury fungeerden.

 

Ook in 2016 is er een schaakstukkenontwerpwedstrijd. De zelfgemaakte schaakspelen kunnen nog tot 1 maart 2016 bij het schaakstukkenmuseum afgeleverd worden. Voor meer informatie zie de site van het schaakstukkenmuseum ( www.schaakstukkenmuseum.nl ‎)