Het schaakspel in Nederland 

In het boek 'Het schaakspel in Nederland' van Mathieu en Ine Kloprogge wordt de achterliggende geschiedenis van het schaakspel, de ontwikkeling van het spel en de komst en verspreiding in Nederland behandeld. Een groot aantal bijzondere schaakspellen en schaakstukken van Nederlandse herkomst zijn bijeengebracht en voorts worden spellen getoond uit Nederlandse musea en privé verzamelingen.

In een jarenlange zoekactie is het Mathieu en Ine
Kloprogge gelukt een aantal in de literatuur nog niet bekende Nederlandse schaakbodemvondsten op te sporen. Deze worden hier voor het eerst afgebeeld. In het boek worden, na een uiteenzetting over de oorsprong en de ontwikkeling in de middeleeuwen, de spellen vanaf de 16de eeuw per eeuw getoond en besproken. Daarbij worden ook buitenlandse spellen uit dezelfde periode gepresenteerd. Iedere eeuw start met een inleiding waarin de maatschappelijke en culturele ontwikkelingen worden beschreven die van invloed zijn geweest op de ontwikkeling en verspreiding van het spel. Dat het schaakspel ook in de 20ste eeuw nog een dankbare inspiratiebron is voor Nederlandse en buitenlandse kunstenaars wordt getoond in de bespreking van die eeuw.

Het boek bevat tevens een speciale CD. Deze CD bevat vele detailopnamen van de getoonde schaakfiguren, maar ook historische informatie over de herkomst van de schaakspellen.
 

Het boek 'Het schaakspel in Nederland' van Mathieu en Ine Kloprogge werd op 11 juni 2011 bij Kunsthandel Simonis & Buunk in het Fischerhuis te Ede gepresenteerd. De eerste exemplaren worden uitgereikt aan schaakicoon Hans Böhm en Eddy Schuyer, oud-politicus en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond.