Schaak-haas niet te vreten  

In de Metro van maandag 7 december werd mijn aandacht getrokken door bovenstaande foto. Natuurlijk zag ik de schaakvoorstelling rechtsboven in de foto; ik was meteen klaar wakker.

 

Wat was er aan de hand: Vanaf 3 december zou Robert Kranenborg drie weken lang het ‘De Wereld Draait Door pop-up restaurant’ runnen. Het restaurant lag recht tegenover de studio van De Wereld Draait Door op het Westergas-terrein in Amsterdam. “Wij maken een Tv-programma, maar soms komt er iets op ons pad waar we echt iets mee kunnen. Zo gingen we 5 jaar geleden met de redactie zitten om te bespreken wat mensen eten met kerst en toen werd er geopperde om haas in de uitzending te maken. Dat was het begin van Roberts kookrubriek in De Wereld Draait Door, welke uitgroeide tot waar we nu zijn”, vertelde Mathijs van Nieuwkerk enthousiast bij de opening van het pop-up restaurant. De rubriek werd een groot succes, dus nu was er ook een pop-up restaurant. De komende drie weken zouden er tijdens lunch en diner meer dan 3.000 gasten van de klassieke, veelal vergeten gerechten kunnen gaan genieten.

 

Een vijfgangenmenu kost tachtig euro per persoon, van tevoren te betalen, plus vier euro administratiekosten. Dat exclusief de drankjes. Dat is eenzelfde prijs die voor een vijfgangenmenu wordt gerekend bij Bord'eau, het tweesterrenrestaurant in Hotel de l'Europe. Tachtig euro voor een menu, dat zijn Champions Leagueprijzen.

 

Tegelijkertijd met de opening werd het kookboek “DWDD kookt met Kranenborg” gepresenteerd. In dit kookboek worden 22 exclusieve recepten gebundeld die chef-kok Robert Kranenborg eerder in De Wereld Draait Door bereidde. Het kookboek bevat gerechten als cervelas de fruits de mer (zeevruchtenworst), ličvre ŕ la royale (haas op koninklijke wijze) en pied de cochon (met kip en morieljes gevulde varkenspootjes) De gerechten zijn oude klassiekers die je in restaurants bijna niet meer vindt. Het luxe boek ter ere van tien jaar DWDD is verder geďllustreerd met bij elk gerecht een luxe gefotografeerde plaat. Diezelfde platen sieren ook het pop-up restaurant en de ‘schaak-haas’ die wij op de foto zien, hoort bij het gerecht ličvre ŕ la royale (haas op koninklijke wijze). Tijdens de opening van het pop-up restaurant overhandigde Matthijs van Nieuwkerk het eerste exemplaar van het kookboek “DWDD kookt met Kranenborg” aan chef-kok Robert Kranenborg zelf.

Planning was dat het restaurant in het Machinegebouw van 3 tot en met 22 december iedere dag geopend zou zijn. “Gasten kunnen kiezen uit drie hoofdgerechten uit het boek. De eventuele winst van het DWDD Pop-up restaurant gaat naar de Antoni van Leeuwenhoek Foundation.”

 

Maar, al direct na de opening verschijnen er vernietigende recensies. Dit met teksten als:

“Drankjes komen niet of verkeerd, lege borden en glazen blijven op tafel staan, we moeten anderhalf uur wachten op ons eerste gerecht, dan een uur op het tweede en dan nog een uur op het derde.”

 

“We krijgen een grote punt timpano, de beroemde macaronitaart uit de film Big night. Het gerecht, met korrelige tomatensaus en worst van Brandt & Levie, is uitgedroogd, en ik kom met geen mogelijkheid met mijn mes door de bodem heen - die is rauw, en zo wit, stug en droog als schoolbord-krijt. Ik heb in studentenhuizen ovengerechten gegeten die beter in elkaar zaten.”

 

“De koninklijke haas is een ramp, een kapotgeschoten homp bout met vijf kogeltjes erin en allerlei grote stukken vlies en zeen. Het gortdroge, grijze en duidelijk veel te hoog verhitte vlees piept en jeukt tussen de kiezen, de 'koninklijke' bloedsaus is geschift en vet.”

 

“Naast mij zat iemand die drie keer zijn bord heeft terug gestuurd. Dat is absurd. Je betaalt 80 euro voor een avond, dus je verwacht haute cuisine.”
 
Algemeen was het oordeel dat het restaurant niet aan de hoge verwachtingen voldeed. Culinair recensent Mac van Dinther schreef dat het gat tussen 'de opgeklopte verwachtingen' en het 'meelijwekkende' eten te groot lijkt om te overbruggen. Zo noemde hij een pastataart 'droog als oud karton' en een hazelnootgebakje 'een slechte grap'.

 

In de Metro van 7 december valt dan ook te lezen, dat het pop-up restaurant al na twee avonden zijn deuren sluit. De reden is dat 'de hoge culinaire verwachtingen niet waargemaakt konden worden. 'Het is helaas niet gelukt om de gerechten de finesse, smaak en allure te geven die we beloofden,' valt te lezen in een persbericht te lezen. De meer dan 3.000 gasten die gereserveerd hadden krijgen hun geld terug, net als de bezoekers van de eerste 2 twee dagen.

Hadden ze het maar naar een willekeurige schaker gevraagd. Als je goed naar de stelling op de luxe plaat kijkt, zie je meteen dat die hartstikke onmogelijk is! Dat kon niet goed aflopen.