Schaak-haas niet te vreten |
![]() |
In de Metro van maandag 7 december werd mijn aandacht getrokken door
bovenstaande foto. Natuurlijk zag ik de schaakvoorstelling rechtsboven
in de foto; ik was meteen klaar wakker.
Wat was er aan de hand: Vanaf 3 december zou Robert Kranenborg drie
weken lang het ‘De Wereld Draait Door pop-up restaurant’ runnen. Het
restaurant lag recht tegenover de studio van De Wereld Draait Door op
het Westergas-terrein in Amsterdam.
“Wij maken een Tv-programma, maar soms komt er iets op ons pad waar we
echt iets mee kunnen. Zo gingen we 5 jaar geleden met de redactie zitten
om te bespreken wat mensen eten met kerst en toen werd er geopperde om
haas in de uitzending te maken. Dat was het begin van Roberts
kookrubriek in De Wereld Draait Door, welke uitgroeide tot waar we nu
zijn”, vertelde Mathijs van Nieuwkerk enthousiast bij de opening van het
pop-up restaurant. De rubriek werd een groot succes, dus nu was er ook
een pop-up restaurant. De komende drie weken zouden er
tijdens lunch en diner meer dan 3.000 gasten van de klassieke, veelal
vergeten gerechten kunnen gaan genieten.
Een vijfgangenmenu kost tachtig euro per persoon, van tevoren te
betalen, plus vier euro administratiekosten. Dat exclusief de drankjes.
Dat is eenzelfde prijs die voor een vijfgangenmenu wordt gerekend bij
Bord'eau, het tweesterrenrestaurant in Hotel de l'Europe. Tachtig euro
voor een menu, dat zijn Champions Leagueprijzen.
Tegelijkertijd met de opening werd het kookboek “DWDD kookt met
Kranenborg” gepresenteerd.
In dit kookboek worden 22 exclusieve recepten gebundeld die chef-kok
Robert Kranenborg eerder in De Wereld Draait Door bereidde.
Het kookboek bevat
gerechten als cervelas de fruits de mer (zeevruchtenworst), ličvre ŕ la
royale (haas op koninklijke wijze) en pied de cochon (met kip en
morieljes gevulde varkenspootjes) De gerechten zijn oude klassiekers die
je in restaurants bijna niet meer vindt. Het luxe boek ter ere van tien
jaar DWDD is verder geďllustreerd met bij elk gerecht een luxe
gefotografeerde plaat. Diezelfde platen sieren ook het pop-up restaurant
en de ‘schaak-haas’ die wij op de foto zien, hoort bij het gerecht
ličvre ŕ la royale (haas op koninklijke wijze). Tijdens de opening van
het pop-up restaurant overhandigde Matthijs van Nieuwkerk het eerste
exemplaar van het kookboek “DWDD
kookt met Kranenborg” aan chef-kok Robert Kranenborg zelf. |
![]() |
Planning was dat het
restaurant in het Machinegebouw van 3 tot en met 22 december iedere dag
geopend zou zijn. “Gasten kunnen kiezen uit drie hoofdgerechten uit het
boek. De eventuele winst van het DWDD Pop-up restaurant gaat naar de
Antoni van Leeuwenhoek Foundation.”
Maar, al direct na de opening verschijnen er vernietigende recensies.
Dit met teksten als:
“Drankjes komen niet of verkeerd, lege borden en glazen blijven op tafel
staan, we moeten anderhalf uur wachten op ons eerste gerecht, dan een
uur op het tweede en dan nog een uur op het derde.”
“We krijgen een grote punt timpano, de beroemde macaronitaart uit de
film Big night. Het gerecht, met korrelige tomatensaus en worst van
Brandt & Levie, is uitgedroogd, en ik kom met geen mogelijkheid met mijn
mes door de bodem heen - die is rauw, en zo wit, stug en droog als
schoolbord-krijt. Ik heb in studentenhuizen ovengerechten gegeten die
beter in elkaar zaten.”
“De koninklijke haas is een ramp, een kapotgeschoten homp bout met vijf
kogeltjes erin en allerlei grote stukken vlies en zeen. Het gortdroge,
grijze en duidelijk veel te hoog verhitte vlees piept en jeukt tussen de
kiezen, de 'koninklijke' bloedsaus is geschift en vet.”
“Naast mij zat iemand die drie keer zijn bord heeft terug gestuurd. Dat
is absurd. Je betaalt 80 euro voor een avond, dus je verwacht haute
cuisine.”
In de Metro van 7 december valt dan ook te lezen, dat het pop-up
restaurant al na twee avonden zijn deuren sluit. De reden is dat 'de
hoge culinaire verwachtingen niet waargemaakt konden worden. 'Het is
helaas niet gelukt om de gerechten de finesse, smaak en allure te geven
die we beloofden,' valt te lezen in een
persbericht te lezen. De meer dan 3.000 gasten die
gereserveerd hadden krijgen hun geld terug, net als de bezoekers van de
eerste 2 twee dagen. |
![]() |
Hadden ze het maar naar een willekeurige schaker gevraagd. Als je goed
naar de stelling op de luxe plaat kijkt, zie je meteen dat die
hartstikke onmogelijk is! Dat kon niet goed aflopen. |