Openluchtschaakspel in tuinen Rijksmuseum in Amsterdam

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft de nodige schaakspelen in collectie. daaronder de beroemde pion (mogelijk ook loper) van de Nederlandse schilder Adriaen van der Werff (1659-1722) en ook het nazi-schaakspel welke vermoedelijk in 1941 door SS-leider Heinrich Himmler aan Anton Mussert (leider van de NSB) geschonken werd.

En in 2014 was het Rijksmuseum de eerste buitenlocatie van het Tata Steel Chess Tournament. De grootmeesters van de Masters speelden toen een ronde in het auditorium van het Rijksmuseum.
 

En sinds dit jaar heeft het Rijksmuseum ook een openlucht schaakspel. Het schaakbord is aangelegd ter gelegenheid van de hernieuwde opening van de tuinen van het Rijksmuseum en werd op donderdag 16 april 2015 in gebruik genomen. Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum deed zelf de eerste zet op het nieuwe schaakbord in een partij tegen een twintigtal kinderen van de Schaakschool Indische Buurt, JP Coenschool en Flevoparkschool.  Uiteindelijk wonnen de kinderen de partij en werd de directeur mat gezet. Daarna was er nog tijd over en ging het hele gezelschap de Nachtwacht bekijken.

Misschien zou je op een dergelijke locatie, wat betere stukken verwachten dan de huidige eenvoudige plastic stukken. Maar daartegenover ligt dit schaakspel werkelijk op een schitterende (fotogenieke) locatie in de tuinen achter de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Het schaakspel ligt omringd door bloemperken en antieke beelden in de tuinen van het Rijksmuseum. Dit met aan de ene kant zien we de Philipsvleugel van het Rijksmuseum en aan de andere kant de voormalige Herepoort (1621) uit Groningen.