Voorjaarscontactdag op 26 april 2003 in Naaldwijk

 

Op zaterdag 26 april vond in gebouw de Kandelaar in Naaldwijk een geslaagde contactdag plaats. De Motiefgroep Schaken was aldaar te gast bij de jubilerende (50-jarige) schaakvereniging Schaakmat.

Helaas waren er deze keer een tikkeltje weinig (circa 25) leden / bezoekers op deze contactdag, doch de thuisblijvers hadden beslist ongelijk. Er was uiteraard weer het één en ander te zien en natuurlijk te kopen aan nieuwe zegels, ansichtkaarten, schaakspelletjes en anderszins bij de verschillende tafeltjes en er was het gezellig gekeuvel met gelijkgezinde medeverzamelaars. En verder was er voor de aanwezige leden de uitreiking van het door de Motiefgroep Schaken zelf uitgegeven vel sluitzegels.

De overige leden krijgen dit vel overigens met de Schaakkoerier toegezonden. 

Bovendien werden we verwend door de gastheer, want iedere aanwezige ontving uit de handen van organisator Ard Dekker (tevens nieuw lid van de Motiefgroep Schaken) niet alleen een consumptiebon, doch ook een tweetal nieuwe unieke verzamelitems, een pen met het opschrift 50 jaar Schaakmat en een schuifspelletje met het (schaak)logo van de Jubilerende vereniging. (zie afbeelding.)

 

Na de Algemene Leden Vergadering waarbij onder meer de aftredende bestuursleden voorzitter Henk Alberts en redacteur Joris Leyten onder luid applaus herkozen werden, volgde een geanimeerde veiling waarbij weer zo'n 190 items de revue passeerden en waarvan het merendeel ook verkocht werden. Klapstukken van de veiling waren het schilderijtje van de hand van Marijke Bodlaender (eerder onder meer de ontwerpster van één van de door de Motiefgroep uitgegeven ansichtkaarten), alsmede een vel van de door de Motiefgroep dit jaar uitgegeven sluitzegels; het enige en unieke exemplaar met de schuine opdruk 'misdruk' daarop.

Naast de bijeenkomst was er op deze dag ruimte gehouden voor de leden om in Naaldwijk de verschillende tentoonstellingen te bezoeken, namelijk de tentoonstellingen in de Bibliotheek het Venster in Naaldwijk, in de etalage van Creatief Centrum 't Atelier en bij de wereldwinkel. Dit alles aan de hand van de uitstekende tentoonstellingscatalogus welke ook weer door Ard Dekker aan de leden was uitgereikt.

Het deel van de tentoonstelling dat normaal in het Gemeentehuis van Naaldwijk opgesteld staat (de foto's van het levende schaakspel opgevoerd in 1998 ter gelegenheid van het 800-jarige bestaan van de gemeente Naaldwijk) stond overigens op deze dag opgesteld in de zaal in het gebouw de Kandelaar.

En daarbij is er natuurlijk ook nog wel het één en ander (op schaakgebied) in Naaldwijk te zien. Zo ligt de wereldwinkel aan het Bas Dekker-plein (Bas Dekker is één van de oprichters van Schaakmat, is 50 jaar lid, 40 jaar voorzitter geweest en is uiteraard ere-voorzitter van de Schaakvereniging Schaakmat.) En op het Bas Dekkerplein bevindt zich ook nog een openlucht-schaakbord. Naast het Max Euwe-plein in Amsterdam in deze dus een unieke locatie in Nederland. En persoonlijk kocht ik ook nog een schaakvideo "de Luzhin Defence" in het winkel-centrum de Tuinen, eerder in op 15 februari dit jaar het decor voor een aantal andere jubileum-activiteiten van Schaakmat, zoals het Westlands Snelschaakkampioenschap, de kloksimultaan en het optreden van de Schaakruiters

En later op de dag was er voor genodigde van het jubilerende Schaakmat nog een tweetal recepties ook in gebouw de Kandelaar; Een gezellige happening met een hapje en een drankje, de prijsuitreiking voor de verschillende kunstenaars voor speciaal voor de verschillende tentoonstellingen gemaakte werken, en natuurlijk aan het einde van de bijeenkomst de uitreiking van het ook weer voortreffelijke jubileumboek van de jubilerende vereniging Schaakmat (zie de foto-impressie hieronder.)      

                                                                         Henk Alberts

Zie voor nog meer foto's de site van de Schaakvereniging Schaakmat