Schaakexpositie ‘SCHAKEN EN KUNST’ in Naaldwijk geopend  

 

De Schaakvereniging Schaakmat uit Naaldwijk viert dit seizoen haar gouden jubileum. De grootste openbare activiteit is de expositie ‘Schaken en Kunst’ in de bibliotheek. Zaterdag werd door dorpsomroeper Herman Kersies het volk opgetrommeld voor de officiële opening. Na een openingswoordje van loco-burgemeester van Woerden onthulden beide heren samen de Rode Schaaktafel, die door de Rus Rodenko was ontworpen voor een grote tentoonstelling in Parijs in 1925. De opening werd bijgewoond door genodigden uit schaak- en kunstwereld, soms van veraf. Zij waren onder de indruk van de kwaliteit en kwantiteit. 

 

De expositie is nog tot en met 26 april te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Mooie gele posters brengen dit onder de aandacht van een breed publiek. Vele kunstenaars, vooral uit Naaldwijk en de regio, zijn speciaal voor dit jubileum aan de slag gegaan. Prachtige schaakspellen, posters, postzegels en schaakcuriosa worden eveneens geëxposeerd.

 

In totaal is schaakkunst te zien op 4 locaties op slechts een steenworp afstand van elkaar.Naast de Bibliotheek Het Venster is ook in de etalage van Creatief Centrum ’t Atelier (links van De Naald) mooie schaakkunst opgesteld. Bovendien kan men in het Gemeentehuis foto’s zien, die herinneren aan het in 1998 gehouden levend schaakspel. Tenslotte toont ook de wereldwinkel (rechts aan de zijkant van De Naald, geen afbeelding) exotische schaakspellen.: 

 

 

 

 

 

        Bibiotheek  het venster

 

 

Creatief Centrum ’t Atelier 

(links van De Naald)

 

Het gemeentehuis van Naaldwijk 

Ard Dekker, voorzitter van de jubileumcommissie, memoreerde dat in de afgelopen 1½ jaar  de banden tussen de Naaldwijkse schakers en de Westlandse kunstenaars juist steeds hechter geworden. Een geïllustreerde brochure van 32 pagina’s geeft informatie over de bezienswaardigheden. De brochure is gratis verkrijgbaar aan de balie van de bibliotheek!

 

 

Over de tentoonstelling: 

Op deze expositie maken wij een reis naar het verleden onder meer  met 8 posters van de Koninklijke Bibliotheek (KB), postzegels, prenten, schaakspelen en schaakcuriosa. Ook via digitale media is tijdens de expositie schaakkunst te bewonderen.

 

Ook het heden is goed vertegenwoordigd. Speciaal voor deze tentoonstelling (en het gouden jubileum van Schaakmat) hebben regionale (amateur) kunstenaars, scholieren van het ISW/Tiendweg en de schaakclub zelf zich op de schaakkunst gestort met materialen als verf, hout en plexiglas. Dat leverde zowel fraaie als verrassende schaakkunst op.

 

En onderstaande prachtige schilderij is door Maasdijker Henk van der Plas speciaal gemaakt voor het jubileum en geschonken aan Schaakmat.

Verder maken wij een reis naar verre landen. Via enkele leden van de Motiefgroep Schaken zijn exotische schaakspelen uit bijna alle werelddelen verzameld.

Ook moderne schaakspelen, zoals Donald Duck, de Muppets e.d. zijn te bewonderen dankzij ’t Kapoentje. En de Westlandse Amateur Fotografen Vereniging (WAFV) heeft november 2002 een speciale werkavond gehouden in het teken van schaken.  De beste 10 resultaten zijn februari jl. uitgekozen voor de expositie.                                                

De ‘ Schaakhakkers’ hebben vele avonden o.l.v. Bas Verbruggen gewerkt om uit boomstammen schaakstukken te maken.  En de bekende beeldend kunstenaar Ap Verheggen maakt samen met twee Schaakmatters een abstract kunstwerk, waarbij de zetten het eindresultaat bepalen

 

 

                                  

 

voor meer details en foto's van de expositie zie ook de folder van de tentoonstelling op deze site 

 

voor meer details over de diverse activiteiten in Naaldwijk ook de site van de Schaakvereniging Schaakmat