Het Schaakstukkenmuseum in de Museumnacht Rotterdam 2014

 

In veel grote steden is de museumnacht een jaarlijks terugkerend evenement. Zo vind er museumnachten plaats in steden als Amsterdam, Rotterdam, den Haag, Utrecht, Leiden, Delft enz.  De museumnacht in Rotterdam is altijd begin maart en dit jaar op zaterdag 8 maart 2014 van 19.00 tot 2.00 uur ’s nachts. (en daarna de party’s tot in de kleine uurtjes.) Dit jaar deden de grote jongens (Boymans van Beuningen, de Kunsthal) niet mee aan de museumnacht. Maar wel natuurlijk het schaakstukkenmuseum, gesitueerd in de kubuswoningen in Rotterdam.

 

Tijdens de museumnacht is het in het schaakstukkenmuseum altijd extra gezellig met een gratis frisdrank, hapjes en ook nog eens live-muziek. En natuurlijk met de uitreiking van de prijzen aan de prijswinnaars van de jaarlijkse schaakstukken-ontwerpwedstrijd. Helaas kon directeur Ridder Dijkshoorn dit jaar niet aanwezig zijn voor de prijsuitreiking, maar daarom had hij zijn ‘alter ego’ de koning van het schaakspel gestuurd om die taak van hem over te nemen (zie foto’s).

 

 

Winnaar van de  schaakstukkenontwerp-wedstrijd  (met 135 van de 515 uitgebrachte stemmen) werd dit jaar het schaakspel ‘gezond versus ongezond’ (foto hiernaast) van drie elfjarige leerlingen van basisschool de Pijler uit Rotterdam-Zuid. De hoofdprijs een geldkist met een inhoud van € 1000,-, ging naar de school, maar de leerlingen krijgen wel inspraak waar het geld aan uitgegeven zal worden (een openlucht-schaakspel?) 

 

Daarbij ontvingen de drie leerlingen een trofee met inscriptie (foto hieronder.)

 

 
Het winnende ontwerp krijgt een plaatsje in de eregalerij van het Schaakstukkenmuseum, zodat dit voor alle bezoekers te bewonderen is naast de winnaars van de eerdere edities van de schaakstukkenontwerpwedstrijd.

De 2e plaats was voor het schaakspel ‘schotten versus Engelsen’ (107 punten), 3e werd ‘Recycling’ (106 punten), 4e Fantasy (84 punten) en 5e Plee Chess, een geheel uit Wc-rolletjes opgebouwd schaakspel, met 83 punten.

Na afloop van de prijsuitreiking kregen de aanwezigen de al weer 3e bundel artikelen over bijzondere schaakspelen; een bundeling van de dit jaar op de site van het schaakstukkenmuseum ( www.schaakstukkenmuseum.nl ) gepubliceerde artikelen over bijzondere schaakspelen in de collectie van het schaakstukkenmuseum. Een heel lezenswaardige bundel met artikelen over een Japans manga-schaakspel, een smurfenschaakspel, een vilten schaakspel uit Mongolië, een M&M-schaakspel (wist u dat dit snoepgoed ooit ontwikkeld werd als energiebron voor het Amerikaanse leger in de tweede wereldoorlog?), een Asterix-schaakspel, een Kruisridderschaakspel en nog veel meer.


Ik zou zeggen, noteert u alvast in uw agenda:

zaterdag 7 maart 2015;
- Rotterdamse museumnacht 2015
- Prijsuitreiking schaakstukkenontwerpwedstrijd
- Verschijning 4e bundel artikelen over bijzondere schaakspelen

Ik hoop u daar in grote getale tegen te komen!
                                                                                      Henk Alberts