Munt t.g.v. 35 jarig jubileum van de Motiefgroep Schaken
   

Het begon allemaal 35 jaar terug op 25 februari 1984 in Geldermalsen, heel toepasselijk in zaal ‘Ons huis’, de 1e bijenkomst van de Motiefgroep Schaken (toen nog de Nederlandse Schaakfilatelisten.)

 

Hoewel 35 niet perse een kroonjaar is, wilde we dit 35-jarig bestaan vorig jaar toch niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom was er op de Najaarscontactdag van de Motiefgroep Schaken op zaterdag 9 november in Arnhem onder andere een veiling met meer dan 350 items en prijzen van 0,35 cent. En daarom componeerde Bas de Haas 3 een drietal twee-zetten voor het 35 jarig jubileum van de Motiefgroep Schaken. Deze 3 tweezetten beelden respectievelijk de M (Motiefgroep), de S (Schaken) en het getal 35 uit. (Zie Schaakkoerier 164, pagina 5.)

 

Het bestuur besloot één van deze tweezetten te gebruiken om daarvan een munt (eigenlijk een penning) te maken. En op de contactdag / de Benefralux op 9 november in Arnhem mocht ik als voorzitter het 1e exemplaar van deze unieke munt aan Bas de Haas uitreiken. Daarna kregen alle aanwezigen ook een exemplaar van de munt.

 

We wilden deze munt Daarna kregen in dit jubileumjaar 2019 alle leden, in december bij Schaakkoerier 165, ook een exemplaar van deze munt toegezonden.

 

+ op de ‘muntzijde van de munt staat de door Clémence Leijten in 1997 ontworpen afbeelding waarin het lgo van de Motiefgroep een schaakpartij tegen Max Euwe (ook de naamgever van onze website (www.euwe.nl) speelt.

+ op de ‘kopzijde’ van de munt is zoals al genoemd één van de drie door Bas de Haas gemaakte schaakproblemen afgebeeld. Namelijk de tweezet die het cijfer ‘35’ uitbeeldt.

 

Kortom een unieke munt!

Op naar de volgende 35 jaar.

 

Henk Alberts, voorzitter Motiefgroep Schaken