TELEURSTELLENDE  FILATELISTENBEURS VOOR SCHAAKVERZAMELAARS

 

 

 

Het laatste weekend van januari is het standaard de auto richting Nieuw-Loosdrecht sturen om daarin de Pandahallen aan de Industrieweg  de filatelistenbeurs te bezoeken.

 

Een paar jaar geleden schreven we al in de SK dat er weinig echt nieuwe schaakzaken te vinden waren, dat de prijzen niet echt laag waren en dat dat ook de bezoekers dat wisten te melden. Maar het blijft altijd toch iets hebben om in zo’n grote hal met gelijkgestemden te zijn.

 

Ik ga er meestal om twee hoofdredenen naartoe. De eerste is om te kijken of ik nog wat kan vinden van het Staunton wereldschaaktournooi Groningen 1946 of handtekening van beroemde schakers en de tweede is om te kijken, wat er zoal te koop wordt aangeboden, tegen welke prijs en om bij de handelaren links en rechts te informeren wat hun zoal als trends zien, om daar vervolgens in onze halfjaarlijkse veiling op in te spelen

 

Dit jaar (2010) was ik op zaterdag vertrokken. Aangekomen in Nieuw Loosdrecht werd ik naar een parkeerterreintje gestuurd wat door de sneeuw en modder redelijk onbegaanbaar was. Na een meter of 40 besloot ik maar om te keren, want ik had er geen vertrouwen in om daar te parkeren. Later hoorde ik dat aan het eind van de middag een aantal mensen op het terreintje inderdaad hebben vastgezeten.

 

Binnengekomen ziet de hal er vertrouwd uit, is het er wat rustiger qua bezoekers dan in voorgaande jaren en heeft dat als groot voordeel dat je overal makkelijk bij kunt. De handel zal daar overigens anders over denken.

Een rondje langs de niet gespecialiseerde handelaren (daar is schaken nog enigszins betaalbaar) leert dat er ten opzichte van wat ze vorige jaren hadden niet veel bijgekomen is. Nieuwe verzameltrends in de filatelie zien ze niet. Wel weten ze te melden dat de verzamelaar kritischer wordt met betrekking tot het aangeboden materiaal en ook vaker dan in het verleden zaken laat liggen omdat de prijs niet interessant is of omdat men liever doorzoekt naar een ander stuk dat beter in de verzameling past.

 

Voor schaakverzamelaars blijft onze vereniging toch de aangewezen plek om wat moois te vinden voor de eigen verzameling. Dat de laatste jaren zelfs de handel op onze veiling te vinden is als koper zegt genoeg.

 

Positieve uitspringer was dit jaar een vriendelijke Duitse handelaar die een meter of 5 ouderwets ingedeeld had  en waar nog wat te snuffelen en te zoeken viel. Verder jammer genoeg geen bekenden van de Motiefgroep en dus ook daarmee dus geen gezellig babbeltje kunnen maken.

 

Conclusie:

Leuk om te bezoeken al was het alleen maar om de sfeer en te zien wat er buiten onze vereniging op schaakfilatelie-gebied gebeurt……………maar blijf wel kritisch.

 

In 2011 weer een update.

 

Nico vd Plas