Najaarscontactdag in Lisse

Door: Joris Leijten

 

Op zaterdag 2 oktober organiseerde de Motiefgroep Schaken haar najaarscontactdag in Lisse in ’t Poelhuys. Tegelijkertijd was daar ook de maandelijkse Postzegelruilbeurs van postzegelvereniging “De Bollenstreek”.

Verschillende leden van de beide verenigingen hebben even gekeken bij de andere vereniging, sommige verzamelaars die ook algemene postzegels spaarden koppelde de beide bijeenkomsten om hun verzameling uit te breiden. En vice versa. Vele algemene postzegelverzamelaars keken hun ogen uit dat er ook een vereniging was waar ook enkel schaakpostzegels gespaard konden worden.

 

Door de dag heen waren er in totaal circa 30 leden van de Motiefgroep Schaken aanwezig vanuit het hele land. Het was gezellig en informeel, maar het kon drukker.

 

Vlak voor de Contactdag bod ons lid Leo Hovestad aan om net als bij de voorjaarsbijeenkomst in Bennekom een lezing te geven over zijn historische onderzoek naar de herkomst van het schaakspel. Dit keer nam hij speciaal de herkomst van het schaakstuk de toren onder de loep. Leo ontdekte dat de toren oorspronkelijk komt van de reistoren die zat bovenop de rug van een Indiase olifant in klassieke oostelijke legers. In oorspronkelijke Oostelijke spelen is de olifant met toren op de rug afgebeeld als toren. Later in westerse spelen werd de toren een strijdwagen met paarden waar ook een torentje opzat. In Middeleeuwse abstracte stukken zijn de paarden soms nog abstract te zien. Leo gaat nog altijd door met zijn onderzoek hij is vooral opzoek naar archeologische stukken die in verschillende collecties in Nederland en daarbuiten te vinden zijn.

 

De resultaten worden sinds deze zomer gepubliceerd op Leo Hovestad zijn Engelstalige website 

 

Zoals tijdens de leden vergadering gesuggereerd, word iedereen aangemoedigd om Leo’s historische onderzoek te ondersteunen. Het was een boeiende lezing met heldere PowerPoint dia’s met vernieuwde inzichten over het Schaakverleden.

 

In de middag was er een traditionele veiling met dit keer veel aandacht voor boeken. Vele kavels vonden hun weg onder de aanwezige leden en schriftelijke biedingen.

 

 

Dit keer was er ook aandacht van de lokale pers in Lisse en Leiden. Er kwamen gedurende de dag twee fotojournalisten (o.a. foto ‘eerste pagina Hielco Kuipers) en een Journaliste Marielle Kok die de leden Sjoerd C. van Ketel, Jan van de Velden en mij heeft geïnterviewd. Uiteindelijk gepubliceerd In het artikel “ Fanatieke spaarders komen in Lisse samen op contactdag Motiefgroep schaken, “Ik heb zelf een condoom in mijn verzameling” ( Witte dagblad en Leidsch dagblad 4-10-10). Is goede free-publicity, PR voor de vereniging.