Gevarieerde voorjaarscontactdag 2006 in Krommenie

 

Op 8 april vond de voorjaarscontactdag van de Motiefgroep schaken plaats. In ons streven om de contactdagen ook wat meer verspreid over de verschillende delen van het land te laten plaatsvinden waren we dit keer naar de kop van Noord Holland, naar Krommenie getrokken. En de contactdag vond plaats in buurthuis de Pelikaan in Krommenie.

Hoewel de route er naar toe, ook door wat wegopbrekingen in de buurt, voor sommigen niet al te makkelijk te vinden was. Eenmaal binnen bleek het absoluut een goede locatie met een ruime zaal een podium en voldoende tafels en stoelen en met een bar in de ruimte er naast. Daarnaast de aanwezigheid van een aantal enthousiaste leden van de plaatselijke schaakvereniging.

De dag bevatte een gevarieerd programma met op de ochtend naast het veelvuldig kopen en verkopen, de mogelijkheid tot het uitgebreid uitwisselen van nieuwtjes en ervaringen.

Later op de ochtend volgde een interessante lezing door Bas de Haas over Schaakproblemen. Bas wijdde ons op enthousiaste wijze in in de wereld van batterijen, thema’s en verleidingen en dit aan de hand van vele voorbeelden, deels ook van eigen hand. Zie bijvoorbeeld het volgende diagram, een probleem van de hand van Bas de Haas zelf.

 

 

 

 

 

 

 

 

  Wit geeft mat in 4 zetten.

De oplossing is 1. Pe7 en nu

1. ... f2 2. Le2 g5  3. Td3 Kxb5 4. Td5 mat

1. ... g5 2. Txg5 f2 3. Lf5 Kxb5 4. Ld3 mat

 

In de middag, na een bijzonder vlot verlopen vergadering volgde, de veiling met maar weer liefst 232 items, voor elk wat wils. Vele interessante stukken wisselden deze middag weer van eigenaar.

En dan waren er nog de nodige leuke activiteiten die de meeste mensen niet gemerkt zullen hebben. Zo was Joris Leyten die ochtend rond 8.15 staande op station Amsterdam CS te horen op de radio van RTV Noord-Holland met een live-interview over de contactdag in Krommenie. En zo werd er in het winkelcentrum in Krommenie aan de Hoogstraat nog een ronde van het vierkamptoernooi op het openluchtschaakspel aldaar gehouden.

 

De dag werd afgesloten met het traditionele snelschaakkampioenschap van de Motiefgroep, dit keer met maar liefst 10 deelnemers, waarna eenieder na een geslaagde dag weer huiswaarts keerde. Voor de volledigheid hierbij de volledige uitslag van het snelschaken:

1. Henk Alberts 9 (uit 9)  2. Simon Groot 8 

3. Rob Spaans 7  4. Anneke Schol 6 

5/6. Joris Leyten, Berend van Maassen 4

7/8 vd Kooij, Robin Neeft 3  9. Sander Neeft 1

10. Nino van Renselaar 0

                                                    door Henk Alberts