Geslaagde contactdag Motiefgroep Schaken in Krimpen a/d IJssel

Op de dag van de viering van het 75-jarige bestaan van de SV Krimpen a/d IJssel hield de Motiefgroep Schaken op 5 oktober 2002 haar contactdag in het ontmoetingscentrum de Tuyter in Krimpen a/d IJssel. Het was voor de aanwezigen een zeer gevarieerde dag die absoluut als geslaagd te zien was. Zo werd er weer levendig gehandeld in allerlei schaak-items variŽrend van postzegels en ansichtkaarten tot deze keer vooral veel (schaak)boeken, alsmede een demonstratie van Hans van Haeringen van zijn alternatieve schaakspel het superschaak.

En uiteraard was er weer een zeer geslaagde veiling met maar liefst 250 items, schriftelijke biedingen, maar ook een zeer geanimeerd biedverloop in de zaal zelf.

Tussendoor was er de gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken in de in hetzelfde complex gesitueerde Bibliotheek, met vitrines met curiosa (onder meer zaken als blikjes en een schaakgrammofoonplaat), allerlei bijzondere (schaak)boeken, een tentoonstelling over Mevrouw Roodzant (een onderdeel aangeleverd door het MEC) en een, over 2 wandpanelen verdeelde, uit schaakkaarten opgebouwd sprookje van Koning Sjoerdechecs. En er was de mogelijkheid tot een uitstapje naar het 800 meter verderop gelegen Streekmuseum Crimpenerhof, alwaar met een speciaal voor deze dag geregeld toegangskaartje genoten kon worden van de uitgestalde boerenkoetsen, de scheepsbouw uit vroegere tijd en de stijlkamers in deze voormalige Oudhollandse boerderij. En natuurlijk van het ook door de Motiefgroep geregelde in het museum gesitueerde deel van de schaaktentoonstelling met vitrines aangaande schaakspelen, schaakpostzegels, schaakstempels, en een bijzonder interessant deel aangaande schaken in de film.

En tot slot nog de lezing door Hans Ree in de hal van het gebouw. Wist u bijvoorbeeld dat Hans Ree in de studenten-olympiade bijna van de onlangs overleden grootmeester Gufeld gewonnen had, doch dat de laatste een reeds gespeelde zet terugnam, waarna Hans Ree totaal van slag kansloos verloor.

En wist u dat het gaat regenen, daar waar Hans Ree komt (volgens Joop van Oosterom bij het Melody-Ambertoernooi in Monaco.) Of wist u dat de Russen de westerse Grootmeesters maar arme sloebers vonden, nadat ze het zolderkamertje van Hans Ree in Amsterdam gezien hadden. Om zo maar eens een aantal thema's te benoemen die Hans Ree op aangeven van Theo Huijzer in zijn speech behandelde.

Rest mij alle betrokkenen bij de Motiefgroep en bij de SV Krimpen a/d IJssel en niet in de laatste plaats de mensen die veel werk hebben verzet voor het realiseren van de geslaagde tentoonstelling te bedanken voor de geslaagde dag.

Henk Alberts