Tentoonstelling Klaas Gubbels in Museum Joure

   

Niet veel mensen zullen weten dat de Douwe Egberts-koffie zijn oorsprong in Joure vond. Toch lees je nog steeds voorop elk pak Douwe Egberts-koffie de tekst 'Joure 1753', verwijzend naar het monumentale industrieterreintje, middenin het centrum van Joure, waar het koffiemerk zijn oorsprong kent.

 

In de gebouwen op dit industrieterreintje middenin Joure bevindt zich thans het Museum Joure met daarin natuurlijk alles over deze Jouster koffie- en theemaker, het ontstaan van de merken Douwe Egberts en Pickwick, over de populaire D.E-geschenken en nostalgische reclameschilderingen, schitterend servies, heerlijk geurende koffiebranders en een ingenieuze theepakmachine. Ook diverse panden herinneren aan Douwe Egberts. Zoals het markante winkeltje De Witte Os (in 2018 het KLM-huisje), het naastgelegen herenhuis, het Pakhuis uit 1898 en het achttiende-eeuwse geboortehuisje van grondlegger Egbert Douwes. Maar het museum biedt meer, zoals bijvoorbeeld  een authentieke Drukkerij, een Friese Klokkenmakerij en een voormalige Friese Metaalwarenfabriek.

 

En sinds september dit jaar is daar op het buitenterrein van het museum het imposante koffiekunstwerk van Klaas Gubbels aan toegevoegd. Dit 6 meter hoge beeld ‘Kaskade’ genaamd, bestaat uit een aantal grote gestapelde koffiekannen van geverfd Cortenstaal. Overigens is een Kaskade (meestal geschreven als Cascade) een onderdeel van een rivier waar het water trapsgewijs van een hoogte naar beneden stort, met andere woorden een kleine waterval.

   
   

De aankoop en plaatsing van het kunstwerk, dat voorheen op het Minervaplein in Amsterdam stond, werd volledig gefinancierd middels een crowdfunding actie van de stichting Jouster Koffiepot.

 

Op 19 september 2020 werd het beeld feestelijk onthuld door Klaas Gubbels, samen met John Brands, voorzitter van het MT Nederland van Jacobs Douwe Egberts.  

En ter gelegenheid van de plaatsing van het beeld, startte er op 19 september, onder de titel ‘Rondom Kaskade’ ook een tijdelijke tentoonstelling van het werk van Klaas Gubbels. In die tentoonstelling is onder andere de totstandkoming van het beeld ‘Kaskade’ te zien. Verder staat er nieuw en eerder werk van de kunstenaar.

   
   

Klaas Gubbels is een kunstenaar die als motief voor zijn kunstwerken gebruik maakt van alledaagse voorwerpen. Veel voorkomende (alledaagse) voorwerpen die hij gebruikt zijn de koffie- en theepotten, maar ook tafels en stoelen, flessen en schaakborden zijn voorwerpen die veelvuldig in zijn werken opduiken. Kenmerkend daarbij is dat Klaas Gubbels streeft naar het afbeelden van de essentie, de ‘waarheid’ van de afgebeelde objecten. Dit herken je bijvoorbeeld aan het feit dat je bij de afgebeelde voorwerpen zelden of nooit een echte achtergrond zult aantreffen.

 

In de tentoonstelling dus ook een aantal schaakmotieven. De eerste twee afbeeldingen spreken voor zich. De foto met het schaakpaard is een detail van een metersgrote foto van het atelier van Gubbels, waarop nog een stuk of vijf andere schaakmotieven zijn te vinden. Deze foto’s zijn van de hand van Rob Spaans.

   
   
   

De tentoonstelling van Klaas Gubbels zou oorspronkelijk tot 15 november duren, maar vanwege de belangstelling is dit verlengd t/m 3 januari 2021.

 

Let op: het museum is van 17 november tot 1 december gesloten vanwege de Coronamaatregelen. Het museum gebruikt deze sluiting tevens om een vernieuwing van de kade versneld uit te voeren.