Schaken en kunst tijdens het NK Schaken te Hilversum

 

Het onlangs opgerichte bedrijfje Schaakkunst.nl van Margreet Wevers uit Velp en Geert van Tongeren uit Druten, heeft haar eerste zetten nog maar net verricht. Het begint er nu echter al op te lijken dat ze de juiste openingszetten hebben gedaan. Een van de eerste activiteiten was een Schaakkunstexpositie in Cultureel Centrum D’n Bogerd te Druten. Blijkbaar was dit een goede en originele openingszet van deze initiatiefnemers, want ze zijn nu gevraagd voor het organiseren van een schaakkunstexpositie tijdens het Nederlands Kampioenschap Schaken te Hilversum.
 

Geert van Tongeren: “De combinatie schaken en kunst is al eeuwen oud. Er is geen enkele sport, zelfs de voetbalsport niet, die zo veel kunstenaars heeft geďnspireerd dan de schaaksport. Vele honderden jaren geleden zijn er al tekeningen, schilderijen en de meest kunstzinnige beelden en schaakspellen gemaakt en altijd en overal hebben talloze beroepskunstenaars en hobbyisten het schaakspel op kunstzinnige wijze uitgebeeld. Wat ik nou zo mooi vindt is, dat hedendaagse kunstenaars er weer in lijken te slagen, om van dit eeuwenoude thema iets actueels te maken.” 

 

Margreet Wevers: “Ondanks het feit dat de mannen in de meerderheid zijn bij het beoefenen van de schaaksport, geldt dit voor de schaakkunst totaal niet. Tijdens deze expositie zijn er prachtige schilderijen te zien van Iris Slock, Karin Miedema, Anna Kool-Troost, Boldriaan en Berry. Onder de (schaak)kunstenaars zijn de Dames duidelijk in de meerderheid. Schaakkunst brengt mannen en vrouwen samen in het tot uiting brengen van hun creativiteit m.b.t. de schaaksport, waarbij de een ervoor kiest om Schaken tot een Kunst te maken en een ander om Schaken in Kunst te verwerken”.

Meer informatie over schaakkunst is te vinden op www.schaakkunst.nl

 

Het Nederlands Kampioenschap schaken wordt gespeeld van 17 tot en met 29 juni  in Hilversum in Studio 22,e grootste TV-studio van Nederland, op het Mediapark (zie de toernooisite van het NK). 

 

Dit Nederlands Kampioenschap schaken is het sterkst bezette kampioenschap van deze eeuw. De top 5 zal acte de presence geven.Loek van Wely, de regerend kampioen, zal sterke concurrentie krijgen door de deelname van de beste schakers in Nederland. Niet alleen is het deelnemersveld uitgebreid van 10 naar 12 spelers maar voor het eerst sinds 1998 doet 9-voudig nationaal kampioen Jan Timman (wild card) weer mee in de strijd om de titel. Daarnaast heeft de sterkste schaker van Nederland op rating, Ivan Sokolov, die in 1998 nationaal kampioen was, toegezegd mee te spelen.

 

Het complete deelnemersveld voor het NK: 

1  Ivan Sokolov      Lelystad    GM 2676 
2  Sergei Tiviakov   Groningen   GM 2669 
3  Loek van Wely     Tilburg     GM 2665 
4  Jan Timman        Amsterdam   GM 2616 
5  Friso Nijboer     Amsterdam   GM 2584 
6  Erwin l'Ami       Woerden     GM 2565 
7  Daniel Stellwagen Soest       GM 2543 
8  Jan Smeets        Oegstgeest  GM 2535 
9  Jan Werle         Groningen   GM 2529 
10 John van der Wiel Voorschoten GM 2511 
11 Yge Visser        Groningen   GM 2480 
12 Jeroen Bosch      Nijmegen    IM 2465 

 

 

En bij de dames spelen :

1  Zhao Qin Peng              Rotterdam  GM     2395 
2  Tea Lanchava               Winschoten IM/WGM 2380 
3  Petra Schuurman            Eindhoven  FM     2258 
4  Bianca Muhren              Rosmalen   WIM    2253 
5  Linda Jap Tjoen San        Den Haag   WIM    2191 
6  Mariska Bertholee - de Mie Haarlem    WFM    2153 
7  Arlette van Weersel        Etten Leur        2148 
8  Maartje de Jonge           Utrecht           2136 
9  Pauline van Nies           Zoetermeer        2107 
10 Biaina Geragousian         Leiden            1922