Schaaklegende Robert James (Bobby) Fischer overleden

 

Reykjavik 17 januari 2008


In IJsland is ex-wereldkampioen Bobby Fischer (64) overleden.
Fischer werd geboren op 9 maart 1943 als Robert James Fischer geboren in Chicago. Hij leerde als zesjarige schaken. Een jaar later werd hij lid van een schaakclub. Zijn eerste wapenfeit was de Amerikaanse jeugdtitel in 1956. In 1958 veroverde hij als jongste speler ooit de Amerikaanse titel.


In 1972 speelde Fischer in Reykjavik (IJsland) de "Match van de Eeuw" om het wereldkampioenschap tegen de toenmalige kampioen, Boris Spasski. Fischer verloor de eerste partij, kwam voor de tweede partij niet opdagen omdat de organisatoren niet aan zijn nieuwe eisen wilden voldoen, maar ging wel met een 2-0 achterstand verder. Hij won de derde partij en won de match vervolgens met 12Ĺ-8Ĺ. Zijn Elo-rating was toen 2780, iets eerder zelfs 2785, op dat moment de hoogste ooit door een speler behaald.
De match in Reykjavik was niet zomaar een match tussen twee schakers, maar een prestigestrijd tussen de Sovjet-ideologie en die van de Verenigde Staten, uiteraard sterk onder invloed van de Koude Oorlog. De match veroorzaakte een grote schaakhausse in het westen.
 

 

Fischer speelde daarna 20 jaar niet meer. Hij raakte in 1992 in opspraak toen hij een VN-boycot negeerde en tijdens de oorlog in voormalig JoegoslaviŽ in ServiŽ opnieuw een match speelde met de Rus Boris Spasski, zijn tegenstander in 1972. In 1992 speelde Fischer op een Servisch eiland een revanchematch tegen Spasski. Hij won met 10-5. Omdat er destijds VN-sancties tegen ServiŽ golden die ook de sport betroffen, kwam de match hem op een arrestatiebevel van de Amerikaanse overheid te staan. In 2004 werd hij met een verlopen paspoort op de luchthaven in Tokio aangehouden. Fischer vocht zijn uitlevering aan en uiteindelijk nam IJsland hem op en kreeg hij de IJslandse nationaliteit. schaker van de eeuw.