vorige

volgende

 

 

EUWE ALS SCHRIJVER

Als er één man op de wereld is geweest die veel schaakboeken het licht heeft doen zien, dan is het wel Dr. Max Euwe. En welke Nederlandse schaker

werd er niet groot gebracht – en zo is het nog steeds - met de leerboeken van Euwe. En datzelfde geldt overigens niet alleen voor de Nederlandse schakers, want de (leer)boeken van Euwe zijn in de loop der tijd werkelijk over de hele wereld vertaald.

Hierbij moet natuurlijk ook niet vergeten worden dat Dr. Max Euwe naast een hele sterke schaker ook nog eens leraar was; dit vertaald zich dan ook in de ijzersterke didactische aanpak die in zijn leerboeken terug te vinden is.

En ook moet opgemerkt worden, dat Euwe absoluut – wat we nu zouden noemen – een workaholic was; anders zou dit enorme oeuvre nooit tot stand hebben kunnen komen.

Maar zelfs een Euwe was niet in staat om te voldoen aan de ongekende vraag aan zijn schaakboeken. Een behoorlijk aantal van zijn titels is dan voor een belangrijk deel geschreven met of door co-auteurs als den Hertog, van Loon, Kmoch, Maroczy, Flohr, Hooper, Meiden, Pirc, Richter, Eggink, Kramer, Mühring, Prins, Spaak en anderen.

Op de volgende pagina’s een (zeer) kleine bloemlezing van door Dr. Max Euwe geschreven boeken.

 

    naar homepage Motiefgroep                naar start tentoonstelling