Schaaktentoonstelling in het Duitse Elfenbeinmuseum (ivoormuseum) in Erbach
In het Duitse Elfenbeinmuseum in Erbach (tussen Darmstadt en Mannheim) is er van 21 april tot 19 september 2007 een tentoonstelling van bijzondere schaakspelen uit de collectie van Dr. Thomas Thomsen te zien. Dit alles onder de titel “Stille Schlachten.” De naam van de tentoonstelling “Stille Schlachten” is moeilijk letterlijk te vertalen (“stille veldslagen?”) Doch deze titel slaat enerzijds op de gebruikelijke voorstelling van het schaakspel als een militair spel, een oorlogsspel.
En het slaat anderzijds terug op de verschillende historische veldslagen die middels de diverse in de tentoonstelling aanwezige schaakspelen uitgebeeld worden. Zo is er een schaakspel met de antieke Grieken van Pericles tegen het Perzische leger van Koning Xerxes I, een schaakspel met de Kruisridders tegen de Saracenen, de Indiërs tegen de koloniale troepen en Napoleon tegen de Pruisische Keizer Frederik Wilhelm III. Ja zelfs is er een schaakspel van Winston Churchill tegen Adolf Hitler te zien.

Te zien zijn in totaal 70 schaakspelen uit zeer verschillende landen en uit tijdperken. Zo zijn er kostbare oude  schaakstukken uit Perzië, Syrië en Egypte alsmede  schaakstukken uit de vroege middeleeuwen te zien. Daarnaast zijn er fraaie stukjes kunstnijverheid zowel uit Europa, maar ook uit landen als India, China en Japan. Verder zijn er nog fraaie staaltjes van moderne kunst, een schaakspel van Mickey Mouse, alsmede het schaakspel dat door de acteurs uit de film  „Ruimteschip Enterprise“ als tijdverdrijf gebruikt is.

Het materiaal waaruit de verschillende schaakspelen gemaakt zijn, is uiteraard voor een belangrijk deel ivoor. Maar ook zijn er schaakspelen gemaakt van hout, metaal, barnsteen, glas. En zelfs een schaakspel gemaakt van schelpen is op de tentoonstelling te bewonderen.

Naast de getoonde schaakspelen is er aandacht voor de geschiedenis van het ontstaan van het schaakspel, alsmede voor de ontwikkeling van het schaakspel door de eeuwen heen.

En er is aandacht voor de techniek van het maken van schaakspelen (van ivoor), voor schaken in de kunst, schaken in de literatuur, schaken in de schilderkunst, schaken in de psychologie en voor de geschiedenis van het wereldkampioenschap schaken. En tenslotte kan er ook nog een schaakpartijtje tegen de computer gespeeld worden. Maar voor dat laatste hoeft u niet perse naar Erbach af te reizen.

 

een paar voorbeelden uit de tentoonstelling: 

 

 

de Kruisridders uit het schaakspel de Kruisridders tegen de Saracenen, ivoor, polychromeer, Frankrijk, 1e helft 19e eeuw.

 

 

De Indiërs uit het schaakspel de Indiërs tegen de koloniale troepen, ivoor, rood geschilderd, India, rond 1780.

 

 

„Meesterstuk“-Schaakspel, gemaakt door J.E.F. Leykomm in 1847 ter verkrijgen van de meestertitel bij het gilde van de houtdraaiers, hout, Brambach im Vogtland, 1847.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

 

DEUTSCHES ELFENBEINMUSEUM ERBACH

 

Adres:     Otto-Glenz-Str. 1  64711 Erbach

Tel:       06062 – 919990 

Internet:  www.erbach.de

 

Openingstijden dagelijks van 10.00-17.00 uur