Jeugd Schudschaaktoernooi

In het kader van de tentoonstelling "Schaakkunst door de eeuwen heen" werd op zaterdag 18 januari in samenwerking met de Edese Schaakvereniging ESV een jeugdschaaktoernooi georganiseerd in het museum. De spelers mochten niet ouder zijn dan 12 jaar.

Er werd geen gewoon schaak gespeeld, maar schudschaak. Misschien meer bekend onder de naam 'Fischer-random' of 'shuffle-chess'. Het verschil met gewoon schaak is, dat de beginposities van de stukken op de onderste rij als het ware worden geschud. Dat kan op veel manieren, maar in dit toernooi speelden we een aardige variant van de schaakgrootmeester Benkö: men begint met alleen de pionnen, en gebruikt de eerste acht zetten om telkens een stuk op de onderste rij te plaatsen. De beide lopers moeten natuurlijk wel op velden van verschillende kleur komen te staan. Rokeren mag niet.

Er is bovendien met de 'Fischer-klok' gespeeld. Dat betekent dat iedere speler per zet extra tijd op zijn klok er bij krijgt, zodat extreme tijdnood uitgesloten is. Het speeltempo bedroeg 3 min. p.p.p.p. waarbij per zet 12 seconden werden bijgeteld.

In een gezellige en ontspannen sfeer bleek na twee uur strijd achter de borden dat Jeffrey Janssen zich de beste schudschaker van Ede mag noemen!

Verheugend was de vele belangstelling voor zowel de tentoonstelling als het toernooi zelf. Zeker ook de deelname van maar liefst drie vrouwelijke schakers dient vermeld te worden; zij lieten zien dat vrouwen wel degelijk kunnen schaken (vooruitlopend op de lezing van Erika Sziva)!

Eindstand Schudschaaktoernooi:

1 Jeffrey Janssen 6
2/3 Marijn Dekker 5
2/3 Gwendoline van der Let 5
4 Jonne Koremans 4
5 Dyon Westmaas 3
6/7 Natalie van der Let
6/7 Lois van der Meijde