IndiŽ en Deventer: De twee werelden van Duymaer van Twist

Duymaer van Twist

Gouverneur-generaal Duymaer van Twist (1809-1887) werd beroemd door de rol die Multatuli hem gaf in de Max Havelaar. Een dubbeltentoonstelling in twee Deventer Musea toont zowel zijn leven en werken in IndiŽ alsook een blik in het landhuis waar hij naar terugkeer in Deventer woonde.

 

Het Historisch Museum Deventer geeft een kleurrijk beeld van zijn leven en werk als gouverneur-generaal in IndiŽ. Het Speelgoedmuseum Deventer toont op speelse wijze het leven van het echtpaar na hun terugkeer naar Deventer in Huis Nieuw Rande.

Duymaer van Twist (1809-1887) speelde als lid van de Eerste en Tweede Kamer een belangrijke rol aan het Binnenhof. In 1851 werd hij benoemd tot gouverneur-generaal van Nederlands-IndiŽ. Daar bleek hij reislustiger dan de meeste van zijn voorgangers. Bijna geen plek in IndiŽ liet hij onbezocht, ondanks de slechte

reiscondities. Zijn vrouw Mie doet hiervan levendig verslag in brieven aan haar zuster Cecilia. Voor de kleurrijke tentoonstelling zijn vele kostbaarheden van Duymaer uit IndiŽ bijeengebracht: portretten, onder meer van Raden Saleh, koloniaal meubilair, krissen, handschriften, snijwerk en andere exotische voorwerpen.

Na hun terugkeer naar Deventer, liet het echtpaar de fraaie buitenplaats Nieuw Rande ontwerpen door vader en zoon Zocher, toonaangevende (tuin)architecten uit die tijd. Op de tentoonstelling krijgt u een beeld van dit fraaie landgoed. Ondermeer zien we een voorstelling van een schaakpartij in huiselijke kring (onder.) In het sfeervolle negentiende-eeuwse interieur is Duymaers originele imposante Indische bibliotheek te bewonderen. Hun pleegdochter Anna kwam regelmatig met haar zes kinderen op Nieuw Rande logeren. Er is dan ook een ruime keuze van negentiende-eeuws speelgoed te zien. Duymaer bleef als politicus en als adviseur in Indische zaken maar ook als regionaal bestuurder, tot op hoge leeftijd zeer actief. Hij overleed in 1887.

schilderij van Duymaer van Twist en zijn vrouw

27 januari t/m 20 mei 2007

Lokatie:

Historisch Museum Deventer en Speelgoedmuseum Deventer 

Openingstijden:

di t/m za 10.00-17.00 uur; zo/feestdgn 13.00-17.00 uur