Schaken, en de strijd tegen het terrorisme

            

Expositie Nederlandse Schaakkunst trekt internationale belangstelling.

In de maanden maart en april zal er in het cultureel centrum D’n Bogerd te Druten een grote expositie worden georganiseerd over de Nederlandse schaakkunst.  Een groot deel van deze expositie was onlangs ook te zien in Sittard. Volgens het Limburgs Dagblad was het “de grootste en mooiste Schaakkunstexpositie van West Europa!”

De combinatie schaken en kunst is al eeuwen oud. Er is geen enkele sport, zelfs de voetbalsport niet, die zo veel kunstenaars heeft geďnspireerd als de schaaksport.

Vele honderden jaren geleden zijn er al tekeningen, schilderijen en de meest kunstzinnige beelden en schaakspellen gemaakt en altijd en overal hebben talloze beroepskunstenaars en hobbyisten het schaakspel op kunstzinnige wijze uitgebeeld. Ook  hedendaagse kunstenaars slagen er in om van dit eeuwenoude thema iets actueels te maken. Zo zal er een schaakspel te zien zijn, bestaande uit 32 bronzen beeldjes, van de kunstenaar Alie Kalverda dat geďnspireerd is op de oorlog in Irak en de strijd tegen het terrorisme. (zie foto hier boven)

Het bedrijf Schaakkunst.nl van Margreet Wevers uit Velp en haar vriend Geert van Tongeren uit Druten (de organisatoren van deze bijzondere expositie) heeft inmiddels reacties gekregen uit verschillende landen zoals: Duitsland, België, en Engeland, maar ook vanuit de Verenigde Staten en Mexico. Geert van Tongeren: “Ik verwacht niet dat deze mensen allemaal naar Druten gaan komen maar het is natuurlijk wel bijzonder dat er zoveel belangstelling in het buitenland is voor een expositie in Druten. We zijn een jaar geleden gestart met 2 kunstenaars en wat eigen werk. Dit jaar hebben 12 kunstenaars hun medewerking toegezegd. De groei zit er flink in. Opvallend is het feit dat het merendeel bestaat uit vrouwelijke kunstenaars”.

De expositie zal te zien zijn vanaf 5 maart tot en met 30 april. (eind april zal een gedeelte van de expositie verhuizen naar Venlo, alwaar het NK Jeugdschaken zal plaatsvinden) De officiële opening vindt plaats op zondag 11 maart 2007 om 13.30 uur. Op deze dag wordt er ook een contactdag georganiseerd voor de leden van De Motiefgroep Schaken. De Motiefgroep Schaken, opgericht in 1984, is een landelijke vereniging waarvan de leden geďnteresseerd zijn in het verzamelen van allerlei zaken op het gebied van schaken.

Naast vele kunstwerken zullen er op de tentoonstelling ook zeer bijzondere schaakspellen en curiosa te zien zijn.

Deelnemende Kunstenaars:

Aad van den Bosch

Alie Kalverda

Anna G. Kool-Troost

Arif Telaku

Berry

Boldriaan

Henryette Weijmar Schultz

Iris Slock

Ivon Drummen

Jan Langendam

Karin Miedema

Ket

Overige activiteiten (niet op de openingsdag) in Druten:

·        Zaterdag 14 april zal de OSBO (Oostelijke Schaakbond) samen met S.V. Tornado haar jubileum vieren in D’n Bogerd.        Zie ook: www.osbo.nl 

·        De CCI (Chess Collectors International) is een internationaal gezelschap van schaakverzamelaars, zij hebben ook interesse getoond voor deze expositie. In het blad “The Chess Collector” staat een artikel over de komende Schaakkunstexpositie te Druten. Zie ook: www.chesscollectors.com

Voor meer informatie of eventuele vragen over deze expositie, kunt u contact opnemen met;

 

Geert van Tongeren  e-mail: geertvantongeren@schaakkunst.nl of

Margreet Wevers   e-mail: margreetwevers@schaakkunst.nl

Ook kunt u natuurlijk informatie vinden op de website www.schaakkunst.nl

Sinds kort is er ook een Engelstalige on-line winkel van Schaakkunst. Zie: www.chess-art.eu

Van A tot en met H, Boldriaan