De Benefralux 2017 in Deurne                         door Rob Spaans
 

Het was een gezellige Contactdag in Deurne, maar door het ontbreken van vertegenwoordigers van de Be, Fra en Lux was het lastig om het echte Benefralux-gevoel te krijgen. Aan de locatie en de organisatie lag het beslist niet. Ger en Tineke Dekker hadden het weer perfect geregeld van de opening van de zaal 's morgens vroeg tot en met de uiterst gezellige maaltijd 's avonds bij de plaatselijke Chinees.

 

's Morgens werd er zoals gebruikelijk volop geruild en gehandeld in de meest uiteenlopende schaakartikelen. Tussen de middag konden de aanwezigen nieuwe krachten opdoen met een soepje en een broodje. Daarna werd als Benefralux-presentje aan de aanwezigen een ansichtkaart uitgereikt, die was samengesteld uit foto's van eerdere Contactdagen.

 

Alvorens met de veiling werd begonnen, werd de traditionele groepsfoto gemaakt. De prominent op de foto aanwezige vlag met de titel NK Jeugdschaak is hierbij enigszins misleidend.

 

Na aldus gebroederlijk op de foto te zijn gezet, werden de messen geslepen om op de veiling de begeerde veilingitems te bemachtigen. Het pronkstuk van de veiling was een herinneringskaart ter gelegenheid van een simultaan van Vera Menchik (1906-1944) bij de Schaakclub Watergraafsmeer Amsterdam in 1934. De kaart is voorzien van een keurige handtekening van Menchik.

Een aardige toevoeging aan dit veilingkavel was een krantenartikel over de simultaan.

Daarin wordt vermeld dat de eerste eigenaar van deze kaart, een zekere N. de Ruijter, in die simultaan een remise tegen Menchik wist te behalen. Wellicht ten overvloede: Vera Menchik was de eerste dameswereldkampioen schaken.

 

De in Londen wonende Menchik regeerde het damesschaak van 1927 tot aan haar dood in 1944. Een V1-bom werd haar noodlottig. Hoewel deze schaakster met Tsjechische, Engelse en Russische roots probeerde aan te haken bij het niveau van haar mannelijke collega's, werd ze toch niet geheel serieus genomen in de schaakwereld. Aan de vooravond van het beroemde schaaktoernooi Karlsbad 1929 stelde de Weense schaakmeester Albert Becker voor om iedere mannelijke schaker die van Menchik zou verliezen automatisch tot lid te benoemen van de Vera Menchik Club.

 

Weliswaar eindigde ze in dat toernooi inderdaad als 22e van de 22 deelnemers, maar ze won wel van ... Albert Becker! Waarmee Becker niet alleen oprichter, maar ook het eerste lid van de Vera Menchik Club werd. Later zouden er nog veel meer prominente schakers het lidmaatschap van die fictieve club verwerven, waaronder Edgard Colle, Conel Hugh O'Donel Alexander, Mir Sultan Khan, Harry Golombek, Jacques Mieses, Friedrich Sämisch, Samuel Reshevsky en zelfs onze eigen Max Euwe. Euwe heeft zelfs nog eens zijn lidmaatschap herbevestigd.

 

Dit bijzonder interessante veilingkavel verwisselde voor iets meer dan 200 euro van eigenaar. Andere in het oog springende veilingitems waren zo'n Delfts blauw bordje dat is geproduceerd ter gelegenheid van de door Euwe behaalde wereldtitel schaken, een entreebiljet voor het Staunton Wereldschaaktournooi 1946 en een originele poster van het Zonetoernooi 1947 in Hilversum. Veilingmeester Nico van der Plas loodste met assistentie van Joris Leijten de aanwezigen weer soepeltjes door de 204 veilingkavels.

 

Nadat de nieuwe eigenaren hun verworven eigendommen bij penningmeester Henny van Essen hadden afgerekend en in hun auto ingeladen, werd er nog een drankje gedaan en vervolgens togen we met z'n dertienen naar de vertrouwde Chinees waar het goed eten en gezellig napraten was.