13e BENEFRALUX 

BENEFRALUX 2008 in België

 

               

 

19 t/m 21 September 2008

 

Datum:  

vrijdag 19 t/m zondag 21 September 2008 

 

 

Plaats:

Cultureel Centrum Rix

De Grijspeerstraat 86,

2100 Deurne 

 

 

De 12e Benefralux vindt op zaterdag 20 september in Deurne, België plaats. 

 Locatie is het Cultureel Centrum Rix, De Grijspeerstraat 86 te Deurne. 

 

Gedurende de dag is er het weerzien met oude bekenden uit België, Frankrijk en Luxemburg. En er is voldoende gelegenheid tot ruilen, kopen en het uitwisselen van kennis en nieuwtjes.  

 

 

De bijeenkomst vindt plaats in Deurne omdat de plaatselijke schaakclub SK Deurne dit jaar 50 jaar bestaat. Voor meer details en andere activiteiten zie ook de activiteitenpagina op de site van de SK Deurne

 

Programma:

19  september 

20.00                opening + tentoonstelling

                         

20  september 

10.00 - 17.00    tentoonstelling                    

10.00 - 17.00    ruilbeurs                      

14.30                veiling   ;  zie de  veilingcatalogus

          

21  september 

10.00 - 16.00    tentoonstelling                      

10.00 - 16.00    ruilbeurs

 

 

Postzegel:
Ter gelegenheid van deze tentoonstelling en het 50-jarig jubileum van SK Deurne zal er op vrijdag 19 september 2008 een speciale postzegel uitgegeven worden die enkel tijdens deze drie tentoonstellingsdagen te koop zal zijn.

 

 

Uitgifte Mediastamp: 3 samenhangende postzegels
20 jaar Vlaamse Schaak-Philatelisten

50 jaar Schaakkring Deurne

BENEFRALUX 2008

 

 

Tentoonstelling:
Van vrijdag 19 tot zondag 21 september 2008 wordt er tevens een uit drie luiken bestaande tentoonstelling georganiseerd. Deze drieledige tentoonstelling zal gedurende drie dagen (vrijdag 19 september t.e.m. zondag 21 september 2008) in de hiervoor prachtig geschikte zaal van het Cultureel Centrum Rix te bekijken zijn en bestaat uit de volgende onderdelen:
a. postzegels Benefralux
b. expositie ‘Schaakkunst’
c. speciale schaaksets

a. Benefraluxtentoonstelling
Sinds 1996 komen de schaakfilatelisten uit België, Nederland, Frankrijk en Luxemburg jaarlijks één keer samen voor een internationale beurs waarop men kan kopen en verkopen, ruilen, informatie uitwisselen, etc. Hoogtepunt van de beurs is telkens een veiling van kostbare schaakitems zoals speciale postzegels, schaaksets, schilderijen, antieke boeken, e.d. Dat deze beurs wel degelijk ‘internationaal’ te noemen is kan blijken uit het feit dat er de laatste jaren op deze veiling ook behoorlijk wat stukken hun weg vonden naar de Verenigde Staten en zelfs naar Saoedi Arabië!

b.  De tentoonstelling “Schaakkunst”
Geert van Tongeren en Magreet Weevers reizen Nederland rond met de expositie ‘Schaakkunst’. Dit alles is nu voor het eerst ook in België te zien.

 

Geert van Tongeren en Magreet Weevers zijn tijdens de Benefralux vanaf vrijdagavond tot en met zondagmiddag in Deurne met een stand aanwezig.

Ook zullen zij enkele originele kunstwerken bij zich hebben.

(welke is op dit moment nog een verrassing.).

c. Speciale schaaksets
Onder de eigen leden bevinden zich verschillende verzamelaars van unieke schaakstukken en -borden. Onder hen bevinden zich mensen als bijvoorbeeld een Jules Gelens die met zijn verzameling van 200 verschillende schaaksets één van de grootste verzamelingen van België in zijn bezit heeft. Het feit dat hij zijn verzameling zelden of nooit tentoonstelt maakt zijn deelname des te specialer. Elk van onze leden-verzamelaars zal zijn mooiste sets tentoonstellen zodat we zeker van een unieke tentoonstelling zullen mogen spreken. Bedoeling is om 50 sets tentoon te stellen, één voor elk jaar van ons bestaan. Deze schaaksets komen uit alle mogelijke continenten (Europa, Azië, Afrika, Amerika,...), zijn gemaakt van alle mogelijke materialen (hout, metaal, steen, zelfs restafval!, etc...) en zijn er in alle mogelijke groottes (van een bord van 50mm tot een schaakset van 4 meter...). Kortom, het gaat stuk voor stuk om unieke sets.