Schaakfilm The Dark Horse wint Publieksprijs in Rotterdam  

                                  

De dramafilm de Dark Horse, 124 minuten lang, won de Publieksprijs bij het Internationaal Film Festival 2015 in Rotterdam. Aan die prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

 

De film de Dark Horse vertelt het waargebeur-de, heftig en inspirerend levensverhaal van de Nieuw-Zeelandse schaaklegende Genesis Potini. De in 2011 overleden Potini, eenmalige snelschaakkampioen onder de Maori, die tot zijn dood in 2011 vocht voor de toekomst van achtergestelde kinderen leed aan een bipolaire stoornis. (Een vorm van stemmingswisselingen gekoppeld aan depressiviteit.) Dagelijks moet hij vooroordelen en geweld overwinnen om zijn schaakclub, zijn familie en uiteindelijk zichzelf te redden. Dit weerhield hem er echter niet van om probleemjongeren te coachen in schaken om ze zo weg te houden van de criminaliteit. In een samenleving waarin het voor veel jongeren moeilijk is de verleidingen van het verkeerde pad te weerstaan, probeerde hij met schaken hun leven weer op de rails te krijgen. Hij leerde ze schaken en voor hun eigen kansen te vechten. Daarbij trotseert hij de moeilijkheden van zijn eigen aandoening en soms van criminelen.


In eigen land wordt het Nieuw-Zeelandse drama The Dark Horse door critici beschouwd als een van de beste films van eigen bodem van de laatste jaren. The Dark Horse drijft op het sterke acteren van hoofdrolspeler Cliff Curtis, die eerder te zien was in Whale Rider (2002) en Once Were Warriors (1994). Curtis speelt zijn rol als een dakloze, intimiderende maar zachtaardige schaaklegende enorm geloofwaar-dig en doordat zijn personage continu lijkt te balanceren tussen doorslaan of niet blijf je verbonden met het verhaal tot het einde. Ook de regie van de jonge filmmaker James Napier Robertson, die zelf het scenario schreef, maakt indruk. Volgens de critici is The Dark Horse is grappig en rauw, maar vooral aangrijpend en ontroerend.