"HET SCHAAKBORD-THE CHESS BOARD" van Corneille in Gouda

 

De bezoekers van de laatste contactdag in Gouda zal het zeker niet ontgaan zijn; een kleuren zeefdruk van Corneille fier naast de prijzenkast van de SV Messemaker (zie foto boven.)

 

Uit een veilingcatalogus van Christie's Amsterdam uit december 1996 ontleen ik de volgende details over het kunstwerk:

Naam: "HET SCHAAKBORD - THE CHESS BOARD"     Maker: Corneille (1922)

Kunstvorm:  Grafische kunst      Technieken: KLEUREN ZEEFDRUK-ZIJDE   

Drager: PAPIER    Lengte: 84  Hoogte: 84     Oplage: 250       

 

Guillaume Cornelis van Beverloo, beter bekend als Corneille werd op 3 juli 1922, als kind van Nederlandse ouders, geboren in Luik. Hoewel grotendeels autodidact, volgde hij cursussen aan de Amster-damse Kunstacademie. In 1946 hield hij in Groningen zijn eerste expositie. Corneille was met Appel en Constant medeoprichter van de Nederlandse Experimentele Groep, welke later in de Cobra-beweging opging. In 1950 verhuisde hij van Amsterdam naar Parijs. Vanaf de late jaren zestig krijgt Corneille´s werk (schilderijen, gouaches, tekeningen) een figuratief karakter en treden de grote kleurvlakken op de voorgrond. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een populaire Nederlandse schilder en geniet zijn werk grote internationale bekendheid. In 2006 is een recordbedrag van € 215.000 betaald voor een schilderij van Corneille. Momenteel leeft Corneille in Parijs.

 

Van de zeefdruk is door Art Unlimited uit Amsterdam in 2003 ook nog een (thans niet meer verkrijgbare) ansichtkaart uitgegeven. Op de ansichtkaart zie ik rechtsboven nog wel de datering van de zeefdruk, namelijk middels een handtekening “Corneille 90”  Verrassend, want op de foto boven is die handtekening er niet (maar staat rechts onder de afbeelding.)                           Henk Alberts