Bijzondere najaarscontactdag in Bussum

 

Op 8 november werd in het Denksportcentrum in Bussum de najaarscontactdag gehouden. Deze contactdag was voor de 1e keer, een experiment, samen met het Max Euwe centrum (het MEC.), onder de titel “Het MEC komt naar je toe!” En dit was niet de eerste keer dat de Motiefgroep deze locatie bezocht. In april 2002 hadden we ook al eens een contactdag in het Denksportcentrum in Bussum, maar toen zag de omgeving van het gebouw er nog heel anders uit.

 

Deze Najaarscontactdag in Bussum had door het samenwerkingsverband tussen de Motiefgroep Schaken en het Max Euwe Centrum (het MEC), wel een heel ander programma dan anders. Daarbij ’s Ochtends op de beneden-etage  gelegenheid tot ruilen, kopen, nieuwtjes uitwisselen en de lunch.

Verder werd er ’s ochtend nog een verrassing voor alle aanwezigen; een

boekenlegger ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van de Motiefgroep Schaken. Zie verder pagina XX van deze Schaakkoerier.

 

Na de lunch was er een goedlopende veiling waar deze keer de nadruk wat meer op boeken en ansichtkaarten lag. Een aantal boeken ging voor een veel hogere prijs weg dan ooit gedacht, maar ook de aangeboden schaakpuzzel mocht zich op de nodig belangstelling verheugen.

 

En na de weer heel geslaagde veiling, daarna boven de rest van het programma georganiseerd door het Max Euwe Centrum. Daarin een aantal alternatieve schaakopgaven, zoals ‘mat in één zet’ en  ‘is deze stelling mogelijk (en zo ja, wat was dan de laatste zet). Hierbij 2 voorbeelden:

 

stelling 1

 

 

wit

aan zet

 

mat

in 1

 

 

stelling 2

 

zwart

 aan zet

 

Is deze stelling mogelijk;

wat waren dan de laatste zetten

 

Verder in het programma van het Max Euwe Centrum vooral de vertoning van een veelheid aan oude filmbeelden. Dit met onder anderen de beide matches Euwe- Aljechin, de match Euwe – Capablanca (in de de Militiezaal in Amsterdam), Euwe in het Polygoonjournaal, fragmenten over Bobby Fischer tegen Spasski, 25 jaar Max Euwe Centrum en nog veel meer.

 

 

Daarnaast werd er ook nog een mobiele expositie bestaande uit oude foto’s over het leven van Max Euwe ten toon gesteld. (Waar haast te weinig tijd voor was, om die echt goed te bekijken.) Heeft u bijvoorbeeld Max Euwe al eens als Sinterklaas verkleed gezien? Het was te zien op deze tentoonstelling.

 

 

Kortom het was weer een geslaagde contactdag.

En o, ja, de oplossingen van de beide problemen:

Stelling 1:   1. c6 mat

Stelling 2:   1. d7-d8P +

 

door Henk Alberts