De Najaarscontactdag 2015 in Breda

door Rob Spaans

De beste Contactdag ooit! Nou ja, dat is misschien wat overdreven maar het was wel een heel leuke en gezellige dag. En vrijwel elke editie van de Olympische Spelen wordt toch ook afgesloten met de woorden: "The best games ever"?!

 

De meeste aanwezigen zijn trouwe bezoekers van de Contactdag, zoals Joris Leijten, Sjoerd van Ketel, Marcel van Niftrik, Maikel Bloks, Godfried en Truusje Couwenbergh, Ger Dekker, Hans Blokland, Bas de Haas, Nico Schoenmakers, Jan van der Velden, Hugo Dirksmeier en Leo Hovestadt. De familie Du Chatinier stuurt ook altijd een afgevaardigde, ditmaal Pim. Het bestuur moet "verplicht" aanwezig zijn. Zij worden in daarin eventueel bijgestaan door hun partners, ditmaal Marja, Hella en Renée.

 

Ook Leo had zijn vrouw, Yvonne, meegebracht. De dames zien er 's morgens op toe dat alles ordentelijk verloopt en gaan dan 's middags gezamenlijk de lokale detailhandel verkennen, al dan niet vergezeld door de credit card van manlief.

 

Er waren zelfs buitenlandse gasten: Eddy Bruyns uit België en Paul Goerens uit Luxemburg. De laatste had ook zijn vrouw Micheline en hond Kimmy meegenomen.

 

Verrassend was de aanwezigheid van Jan Groos uit Kaatsheuvel. Die laatste is (nog) geen lid, maar had de aankondiging op internet gezien en kwam graag eens een kijkje nemen. Hij bracht een artikel van eigen hand mee over het schaakspel, dat begint met de schaakscène uit de recente James Bond-film Spectre.

 

Verder betoogt Pastoor Jan Groos in zijn artikel dat het schaakspel een katholieke allure heeft. Het is m.i. evenzeer mogelijk te schrijven over de protestantse, islamitische, en/of boeddhistische allure van het schaakspel. Polarisatie in deze lijkt me echter niet nodig: het schaakspel kan juist een verbindende factor zijn voor mensen van allerlei religies.

 

In Gemeenschapshuis De Blaker in Breda werden de eerste uren doorgebracht met het uitwisselen van nieuwtjes en schaakhandel. Schaakpostzegels, schaakkaarten, schaakboeken en allerhande andere schaaksnuisterijen wisselden van eigenaar. 

 

Om 11 uur nam Henk Alberts het woord voor een lezing Euwe op 14 november. Het werd een reis door de tijd en door Nederland. Van de Max Euwe Matches in 2015 (Joke Smit College, Amsterdam), via  het Max Euwe Schaaktoernooi in 2011 (Openbare Bibliotheek, Amsterdam), via het Wereldschaaktoernooi in 1950 (Effectenbeurs, Amsterdam), via het AVRO Schaaktoernooi in 1938 (Stadsschouwburg, Haarlem), tot uiteindelijk de WK-match Euwe-Aljechin in 1935 (Hotel Figi, Zeist). Ter afsluiting kondigde Henk aan dat Schaakkoerier 141 een driedubbeldikke special over de WK-match Euwe-Aljechin zal zijn.

's Middags vond de traditionele veiling plaats. Met assistentie van Joris Leijten, Rob Bijpost en Henny van Essen maakte veilingmeester Nico van der Plas er weer een boeiend gebeuren van. Het duurste object van de veiling was een A4-blad met de handtekeningen van alle spelers van Groningen 1946. Iemand had daar €227,50 voor over.

 

Een tweede "traditie" vond voor de eerste keer plaats. Nico Schoenmaker kwam met het uitstekende idee om voortaan op elke contactdag een groepsfoto van alle aanwezigen te maken. Het resultaat ervan staat bij dit artikel afgedrukt.

Na de veiling en fotosessie werd nog enig film- en fotomateriaal over Euwe vertoond.

 

Een tiental personen begaf zich vervolgens naar restaurant Den Boerenstamppot voor een eenvoudige doch voedzame maaltijd. De laatste gezamenlijke activiteit was een onderzoek naar schaakmotieven van Huis Het Schaecbert in Breda. In het avondlijke donker hebben we niet meer kunnen ontdekken dan een rood-wit geblokt patroon op de 16e eeuwse trapgevel.