De Contactdag van 6 april in Boskoop
   

Voor deze Voorjaarscontactdag had Jan Bulk een mooie locatie in Boskoop geregeld. Het was misschien even zoeken naar de ingang van het Zalencentrum De Loods, want die was aan de achterkant van de kerk. Maar eenmaal gevonden was er was een warm welkom voor de vroege vogels, want zij werden, met dank aan een gulle gever, onthaald op nog warme Boskoopse Tuintjes. Deze lokale lekkernij is te vergelijken met rondo's en smaakte prima bij de koffie.

 

Het leek erop dat de leden intuďtief "aanvoelden" dat er een lekkere traktatie te halen was, want de opkomst was beduidend hoger dan bij de Contactdagen van de afgelopen jaren. Zeker 35 mensen hebben de bijeenkomst bezocht. Daaronder leden die al jaren niet meer op de Contactdag waren geweest en ook een aantal nieuwe leden. Het zou leuk zijn als dat de trend zou blijven op de komende Contactdagen.

Het werd wel een beetje krap met de tafelruimte, maar met de hulp van de uiterst vriendelijke invaller-beheerder van het zalencentrum kwam dat allemaal op z'n pootjes terecht.

 

Omdat de aanwezigen zo druk bezig waren met ruilen, verkopen, aankopen van schaakcollectabilia en gezellig aan het praten waren, werd besloten om het afspelen van muziekclips met schaakmotief uit het programma te schrappen. Dit zal op een volgende Contactdag opnieuw worden ingepland.

 

Na de lunch was het tijd voor de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Er stonden geen prangende onderwerpen op de agenda en de financiële cijfers waren prima, dus meer dan een klein kwartiertje had voorzitter Henk Alberts niet nodig om de aanwezige leden langs alle agendapunten te loodsen. Daarom was er ruim de gelegenheid om een groepsfoto te maken.

   
   

Daarna was het woord aan veilingmeester Nico van der Plas (net voor drie jaar bijgetekend) om 218 veilingkavels aan nieuwe eigenaren toe te wijzen. De 218 bijbehorende beelden werden door Joris Leijten op het projectiescherm getoond.

 

De hoogste veilingopbrengst was van een envelop van de Schaakolympiade 1954 te Amsterdam met daarop heel veel handtekeningen van deelnemers. Dit item ging voor € 117,50 naar een nieuwe eigenaar.

Goede tweede was een kaart uit 1946 met daarop veel handtekeningen van deelnemers aan het Staunton Wereldschaaktoernooi 1946 inclusief een stempel van dat toernooi. Hier was het eindbod € 95,-.

   

De "Bobby Fischer-verzamelmanie" van Nico Schoenmakers zorgde voor de nodige hilariteit tijdens de veiling. Ineens bleken heel veel veilingitems volgens de aanwezigen iets met Fischer te maken te hebben.

Zo werd van een foto van enkele schakers beweerd dat de foto was gemaakt door niemand minder dan Bobby Fischer en over een badhanddoek met schaakmotieven werd verteld dat niemand minder dan Bobby Fischer zich ermee had afgedroogd, en zo volgden er nog een paar komische kwinkslagen. Nico liet zich natuurlijk niet gek maken en zag er wel de humor van in.

 

Na afloop van de veiling werden de aankopen afgerekend en uitgeleverd door het vertrouwde team van de veilingmeester, zijn assistent en penningmeester Henny van Essen. Langzamerhand werden alle bezittingen ingeladen, nog een drankje gedaan en gingen de meeste aanwezigen huiswaarts. Elf aanwezigen vonden het een goed idee om nog een gezamenlijk bezoek aan restaurant De Chinese Muur in Boskoop te brengen en hebben daar prima gegeten.

 

Het was een zeer geslaagde bijeenkomst in Boskoop, dus er is alle aanleiding om hier nog eens terug te komen.

 

 

 

 

De Contactdag van 6 april in Boskoop

door Rob Spaans